Στο Νέο Δελχί, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δύο αεροσκάφη της Air India ήταν σε κοντινή απόσταση, όταν συνετρίβη η μοιραία πτήση MH17.
Ενα από αυτά τα αεροπλάνα ήταν το Air India One, που μετέφερε τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι από την Φρανκφούρτη πίσω στην ινδική πρωτεύουσα. Και όμως, οι σχέσεις με την Ρωσία όχι απλώς δεν διαταράχθηκαν αλλά παραμένουν στενές και φιλικές.
Δεδομένου ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ηγετών του κόσμου κατηγορούν την Μόσχα ότι δημιούργησε το «τέρας του Φρανκενστάιν», δίνοντας στους φιλορώσους αντάρτες της Ουκρανίας το βαρύ πυροβολικό που κατέρριψε την MH17, το Νέο Δελχί παραμένει σιωπηλό.
«Στην πιο άσχημη ώρα της, τώρα που αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρωτοφανών κυρώσεων, η αυταρχική Ρωσία μπορεί να υπολογίζει σε τουλάχιστον ένα ισχυρό σύμμαχο: την Ινδία, την μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο», γράφει το CNN.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πριν από την καταστροφή της MH17, σε μια σύνοδο κορυφής των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στη Βραζιλία, ο Μόντι εξέφρασε τη βαθιά αγάπη της χώρας του για τη Ρωσία. «Ακόμη και ένα παιδί στην Ινδία, αν το ρωτήσεις να πει ποιος είναι ο καλύτερος φίλος της χώρας μας, θα απαντήσει ότι είναι η Ρωσία», είπε ο Ινδός πρωθυπουργός.
Εμπόριο, όπλα, και ενέργεια είναι οι βάσεις σταθερών φιλικών σχέσεων εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, μέσα από τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου και την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, μέχρι σήμερα. Οι δύο χώρες διενεργούν αυτή την στιγμή κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Αυτή η ιδιαίτερη φιλία με την Ρωσία έχει απογοητεύσει μια σειρά άλλων συμμάχων της Ινδίας. Η Ουάσιγκτον έχει ενοχληθεί από τη σιωπή του Νέου Δελχί για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι ακόμη πιο αναστατωμένη.
Αλλά όπως έγραψε ο Ινδός σχολιαστής Ρατζίβ Σάρμα σε ένα άρθρο του πέρυσι «είναι γνωστό ότι οι Αμερικανοί βρίσκουν γρήγορα νέους φίλους όταν αυτό εξυπηρετεί το εθνικό τους συμφέρον, και τους παρατάνε ακόμη πιο γρήγορα για τους ίδιους λόγους».
Η Ρωσία είναι μια πιο αξιόπιστη σύμμαχος, σύμφωνα με τον Σάρμα. Είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος, μακράν, εξαγωγέας όπλων στην Ινδία, και σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει την επιχειρηματική δραστηριότητα με τον αιώνιο εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν.