• Αναζήτηση

Τρεις νεκροί από τις συγκρούσεις στο Ντόνετσκ

Σε «ενεργό στάδιο» φαίνεται να βρίσκεται επιχείρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης του Ντόνετσκ, την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ πολίτες είδαν δύο τεθωρακισμένα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Σε «ενεργό στάδιο» φαίνεται να βρίσκεται επιχείρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης του Ντόνετσκ, την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πόλης, ενώ πολίτες είδαν δύο τεθωρακισμένα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Η ανακατάληψη της πόλης, που αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών, είναι βασικός στόχος των ουκρανικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος τoυ Κιέβου δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «ενεργό στάδιο», αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Κίεβο: Δεν διεξάγει η Ουκρανία την επιχείρηση στο Ντόνετσκ

Τρεις νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων των συγκρούσεων που σημειώνονται στο Ντόνετσκ, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες. Το Κίεβο αρνείται ότι διεξάγει επιχείρηση και επικαλείται τη δράση «αυτόνομης ομάδας που μάχεται τους τρομοκράτες». Οι ρωσόφωνοι αντάρτες «βλέπουν» προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης από την Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν συγκαλεί σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της ρωσίας την Τρίτη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας Αντρ.Λισένκο διέψευσε ότι οι εκρήξεις στο κέντρο της πόλης οφείλονται σε ενέργειες του ουκρανικού στρατού.

«Καθαρίζουμε τις διόδους προς την πόλή και καταστρέφουμε σημεία ελέγχου των τρομοκρατών. Εάν σημειώνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης, δεν είναι οι ουκρανοί στρατιώτες. Έχουμε αυστηρές εντολές να μην προχωρήσουμε σε χτύπημα από αέρος ή βομβαρδισμό της πόλης με οποιοδήποτε μέσο.

»Εάν σημειώνονται συγκρούσεις στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει μια μικρή αυτοοργανωμένη ομάδα που μάχεται κατά των τρομοκρατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα εκπρόσωπος τoυ Κιέβου δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε «ενεργό στάδιο», αποφεύγοντας να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν θα έχει την Τρίτη σύσκεψη με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας. Αντικείμενο της σύσκεψης είναι θέματα άμυνας της χώρας, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και στη σκιά της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing.

Το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας θα συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με την «διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της ρωσικής ομοσπονδίας» ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αναφέρθηκαν στις μάχες που σημειώνονται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόνετσκ ως προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει την πόλη.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στο Ντόνετσκ ανέφεραν εκρήξεις στο κέντρο της πόλης, μάχες κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και στο αεροδρόμιο έξω από την πόλη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα των ανταρτών να κατευθύνονται στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ηρεμία επικρατούσε εκ νέου στο Ντόνετσκ.

Το Ντόνετσκ αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών και αποτελεί βασικό στόχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου το Κίεβο κατάφερε να θέσει και πάλι υπό τον έλεγχό του την πόλη Σλαβιάνσκ, επίσης προπύργιο των ανταρτών. Ήταν η χειρότερη ήττα που αντιμετώπισαν στους τρεις μήνες της εξέγερσης.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk