Την πρότασή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση υπογράφεται από τους 71 βουλευτές του κόμματος και όπως αναφέρεται «προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο “Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας” που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».
Νωρίτερα είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (13 συν 1 ο κ. Ν. Νικολόπουλος), οι ανεξάρτητοι βουλευτές (14) και η Χρυσή Αυγή (16 συμπεριλαμβανομένων των έγκλειστων βουλευτών του κόμματος), ενώ αναμένονται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ. Μέχρι στιγμής οι υπογραφές που συγκεντρώνουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛΛ. των ανεξάρτητων και της Χ.Α. είναι 115 (απαιτούνται 120 υπογραφές βάσει Συντάγματος), ενώ αν δεν αποδεχθούν τα κόμματα να αθροιστούν οι προτάσεις τους με την πρόταση της Χ.Α. οι μέχρι τώρα υπογραφές είναι 99.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αθροιστεί με την Χ.Α., διαθέτει 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Αυτό σημαίνει ότι αν συνυπολογιστούν στους μέχρι τώρα υπογράφοντες και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τότε οι υπογραφές που συγκεντρώνονται (χωρίς την Χ.Α.) είναι 112, κάτι που καθιστά το ΚΚΕ ρυθμιστικό παράγοντα για το αν θα επιτευχθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών.
Προς το παρόν κάποιες εκτιμήσεις περί της πιθανότητας εσπευσμένης υπογραφής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για την «μικρή ΔΕΗ» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια ώστε να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ, κάτι που θα σημαίνει ότι τα κόμματα που υπολείπονται δεν θα έχουν πλέον το συνταγματικό περιθώριο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δημοψήφισμα, κρίνονται από αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές αδιανόητες καθώς προηγείται η διαδικασία καθαρογραφής και υπογραφής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου πριν φτάσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι προτάσεις των κομμάτων θα τεθούν στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2014.