Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους… προέδρους: μετά τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τις ατυχείς περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη, η Γαλλία αποκτά και εκείνη τον δικό της «ήρωα-θύμα των δικαστών». Ο πρώην και επίδοξος μελλοντικός πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση και ανακρίθηκε από την υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στη Ναντέρ. Δικαστική συνωμοσία για την ηθική του εξόντωση όπως υποστήριξε ο ίδιος; Ή μήπως της γαλλικής Ακροδεξιάς που θέλει να δει τα εκλογικά της ποσοστά να ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο; Μήπως ο νυν και καθόλου δημοφιλής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλησε να βγάλει από τη μέση τον μισητό πρώην αντίπαλό του, που όπως δείχνουν τα πράγματα ευελπιστεί να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017; Τα σενάρια πολλά και αρκούντως μακιαβελικά. Βέβαια μπορεί απλώς ο 59χρονος Σαρκοζί να είναι στα αλήθεια ένοχος. Το θέμα είναι ότι η αναζωπύρωση της σκανδαλολογίας ισοδυναμεί με κίτρινη κάρτα για τις φιλοδοξίες που πολλοί λένε ότι έχει να επιστρέψει μια μέρα στο Ελιζέ, το Μέγαρο των Ηλυσίων, ως «σωτήρας» της γαλλικής οικονομίας και της πατρίδας.
Οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί, που διετέλεσε πρόεδρος από το 2007 ως το 2012, αφορούν την αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση εξουσίας. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας ανακρίνονται ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Χερζόγκ, όπως και δύο ανώτατοιδικαστικοί της γενικής εισαγγελίας του Εφετείου.
Οι ανακριτές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο Σαρκοζί είχε υποσχεθεί μια υψηλόβαθμη θέση στο Μονακό στον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης της επιτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας το 2007. Σε περίπτωση που οι εμπλεκόμενοι κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως και δέκα χρόνων.
Η υπόθεση ήρθε σε μια περίοδο που φούντωναν οι φήμες για επιστροφή του Σαρκοζί στην αρχηγία του κόμματος Ενωση για Ενα Λαϊκό Κίνημα (UMP). Και ο λαός; Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας CSA, για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV, το 65% των ερωτηθέντων αντιτίθεται στην επιστροφή του Σαρκό στην πολιτική, ενώ μόλις το 33% είπε πως θα τον υποστήριζε.

«Οι κατηγορίες μπορεί να ακυρώσουν τα σχέδιά του να επιστρέψει στην πολιτική αλλά, κατά ειρωνεία της τύχης, μπορεί να τον βοηθήσουν να ξαναγίνει αρχηγός του UMP. Θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποια υποστήριξη στη βάση του κόμματος και να αποσπάσει την προσοχή από ένα άλλο σκάνδαλο, την υπέρβαση των δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας»
είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής και ειδικός στη γαλλική πολιτική Αρθουρ Γκολντχάμερ.
Τζον Γκάφνι: Στη γαλλική πολιτική όλοι μπορούν να ανακάμψουν

Ο Σαρκοζί είναι δημοφιλής στο κόμμα του αλλά όχι στον γαλλικό λαό, λέει στο «Βήμα» ο Τζον Γκάφνι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Αστον στη Βρετανία και συγγραφέας του βιβλίου Η πολιτική ηγεσία στη Γαλλία: Από τον Σαρλ ντε Γκωλ στον Νικολά Σαρκοζί (Palgrave, 2012).


Μπορεί να ανακάμψει ο Σαρκοζί;
«Η φήμη του έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, η αρνητική δημοσιότητα συνεχίζεται. Αν κριθεί ένοχος για οτιδήποτε, δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος. Αυτό τον αναγκάζει να σκεφθεί την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του UMP ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του. Βέβαια στη γαλλική πολιτική όλοι μπορούν να ανακάμψουν. Η λάσπη όμως θα έχει κολλήσει τόσο πολύ επάνω του που το UMP και η γαλλική Δεξιά θα πάψουν να τον βλέπουν ως λύση αλλά ως βάρος. Στο κόμμα παραμένει δημοφιλής, αλλά όχι και στο ευρύτερο κοινό, όπου θεωρείται διχαστικό πρόσωπο. Ωστόσο αυτή τη φορά η συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε εγείρουν ερωτήματα ως προς την ουδετερότητα των δικαστών –να σημειώσουμε ότι η πτώση του Σαρκοζί θα διευκολύνει την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Σιράκ Αλέν Ζυπέ».

Αν ο Σαρκοζί βγει εκτός παιχνιδιού, θα ωφεληθεί η γαλλική Ακροδεξιά;
«Η κατάσταση των δύο μεγάλων κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του UMP, ευνοεί την Ακροδεξιά. Η αγανάκτηση των Γάλλων με ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι διάχυτη και η αποχή από τις εκλογές είναι το ίδιο καταστροφική με την ψήφο στην Ακροδεξιά. Το UMP θα προσπαθήσει να «επανιδρυθεί», πιθανώς να φέρει στο προσκήνιο μια νέα γενιά ηγετών, όπως η Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ. Αλλά αυτό που θα πρέπει κυρίως να κάνει, όπως εξάλλου και η Αριστερά, είναι να ανακαλύψει εκ νέου την «πολιτική αρετή», η έλλειψη της οποίας θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και ολόκληρο το γαλλικό καθεστώς».

ΔΕΛΤΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

5+1 μαύρες τρύπες

Εκτός από την τρέχουσα έρευνα, το όνομα του πρώην προέδρου έχει εμπλακεί σε ακόμη πέντε υποθέσεις. Ο ίδιος αρνείται τα πάντα.
Υπόθεση Μπετανκούρ
Ο Σαρκοζί κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύθηκε τη βεβαρημένη υγεία της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας και κληρονόμου της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, που πάσχει από άνοια, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007 με αντάλλαγμα φορολογικές ελαφρύνσεις. Αν και ο ίδιος αθωώθηκε, στελέχη του UMP αναμένεται να λογοδοτήσουν στο δικαστήριο στις αρχές του 2015.
Υπόθεση Λιβύη
Η γαλλική Δικαιοσύνη εξετάζει από το 2013 ισχυρισμούς ότι η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από δωρεές του πρώην λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Τη φερόμενη ως παράνομη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά και τις προσπάθειες να εξαφανίσει τα «ίχνη» αυτών των χρημάτων αποκάλυψε πρώην συνεργάτης του Καντάφι.
Υπόθεση Bygmalion
Ο δικηγόρος της εταιρείας παροχής συμβούλων Bygmalion δήλωσε σε ανακριτές ότι υπήρξε ένα σύστημα διπλής τιμολόγησης για εκδηλώσεις του UMP, προκειμένου να καλυφθούν «τρύπες» στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2012. Εκτιμάται ότι τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας μπορεί να είχαν υπερβεί το νόμιμο όριο κατά 17 εκατ. ευρώ. Με φόντο το σκάνδαλο, προσφάτως ο πρόεδρος του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.
Υπόθεση Ταπί
Οσο ο Σαρκοζί ήταν πρόεδρος, η κυβέρνησή του και συγκεκριμένα η τότε υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ παρέπεμψε σε ιδιωτική διαιτησία τη δικαστική διαμάχη μεταξύ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais. Αυτή η κίνηση απέφερε στον επιχειρηματία 403 εκατ. ευρώ και διεξάγονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η απόφαση ευνόησε τον Ταπί, γνωστό υποστηρικτή του Σαρκοζί.
Υπόθεση Καράτσι
Μια δαιδαλώδης υπόθεση με επίκεντρο τον θάνατο 11 γάλλων μηχανικών σε βομβιστική επίθεση στο Πακιστάν το 2002, και με φερόμενες ως μίζες προς πακιστανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο συμβάσεων για πώληση γαλλικών υποβρυχίων στο Καράτσι. Μέρος του μαύρου χρήματος θα επέστρεφε στη Γαλλία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1995, ο οποίος έχασε από τον Ζακ Σιράκ. Ο Σαρκοζί τότε ήταν υπουργός Προϋπολογισμού στην κυβέρνηση Μπαλαντίρ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ