«Τον νόμο για τις λαϊκές τον βρήκα ψηφισμένο και είμαι υποχρεωμένος να τον τηρήσω», δήλωσε ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Γιακουμάτος ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Παράλληλα, παρέπεμψε για τα περαιτέρω στις Περιφέρειες, οι οποίες θα πρέπει να ορίσουν τις τριμελείς επιτροπές που θα διαχειρίζονται τα θέματα των αδειών για τις λαϊκές καθώς και του διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Γιακουμάτος αναφερθείς στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής, ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Ι. Σγουρός δεν θα ορίσει την τριμελή επιτροπή αλλά η διάδοχός του κυρία Ρένα Δούρου, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.
Λόγω της καθυστέρησης αυτής ο υφυπουργός Ανάπτυξης έκανε γνωστό ότι θα φέρει τροπολογία με την οποία θα παρατείνεται η προθεσμία για τον ορισμό των τριμελών επιτροπών από τις περιφέρειες έως τις 30 Οκτωβρίου, ενώ μέχρι τότε θα διατηρηθούν σε ισχύ οι υφιστάμενες επιτροπές. Όπως είπε ο κ. Γιακουμάτος «το σύστημα διάκρισης πάει στις περιφέρειες, δεν είναι δουλειά του υπουργείου να ορίσει ποιες θέσεις θα έχει ο καθένας στις λαϊκές αγορές», ενώ απαντώντας στις επικρίσεις ακόμη και «γαλάζιων» βουλευτών, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γ. Βλάχος σχετικά με τα εξαντλητικά πρόστιμα που έχουν θεσμοθετηθεί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιων βελτιώσεων. Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να εξειδικευθούν τα πρόστιμα» και προέβλεψε ότι «μπορεί να χρειαστεί και τροπολογία». Κατά τα λοιπά, ο κ. Γιακουμάτος σημείωσε ότι η διαβούλευση με τους φορείς συνεχίζεται, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο διαχωρισμός παραγωγών και εμπόρων πρέπει να γίνει.
«Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα είστε σε αυτό το έδρανο γιατί θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις», του είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τον ψηφισθέντα νόμο περί λαϊκών αγορών. Όπως επισήμανε μάλιστα «αυτός ο νόμος δεν είναι προϊόν διαβούλευσης και τεκμηριωμένης μελέτης αλλά δρα διαλυτικά και χτυπάει τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πηγαίνουν στις λαϊκές», ενώ χαρακτήρισε καταστροφικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου ειδικά όσον αφορά τον αποκλεισμό των νέων παραγωγών από το υπαίθριο εμπόριο, αλλά και για τους ήδη αδειοδοτημένους όσον αφορά την ανανέωση των αδειών τους.
Αντίθετοι με τον νόμο εμφανίστηκαν και οι ΑΝ.ΕΛΛ., όπως και το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ υπέβαλλε υπόμνημα με τις προτάσεις της. Αίσθηση προκάλεσε πάντως και η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κ. Θ. Μωραίτη ο οποίος είπε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης «λειτούργησε σε ένα πλαίσιο εμμονών». «Ακούγαμε για μεταρρυθμίσεις αλλά βλέπαμε μια τακτική σύγκρουσης για την σύγκρουση. Ενοχοποιούσαν κλάδους εργαζομένων στο βωμό που κανείς δεν κατάλαβε», σημείωσε, διερωτώμενος «ποιος ήταν ο στόχος για το νομοθέτημα αυτό».
Μάλιστα χαρακτήρισε «κατάντια το να νομοθετεί το Κοινοβούλιο ακόμα και για τους πάγκους των λαϊκών με το πιστόλι στον κρόταφο». Ενώ ζήτησε να υπάρξουν βελτιώσεις. Το ίδιο και ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Βλάχος ο οποίος ζήτησε από τον υφυπουργό «να επαναφέρετε κάποια πράγματα». Όπως είπε είναι λάθος η μετακίνηση των οργανισμών λαϊκών αγορών στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης, ζητώντας να επανέλθουν στο υπουργείο και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος οργανισμός για όλη την Ελλάδα.