Σταθερότητα στην αγορά εργασίας της Βορείου Ελλάδας το Μάιο, τάση για διατήρηση του απασχολούμενου προσωπικού των επιχειρήσεων και μειωμένη πρόθεση απολύσεων κατέγραψε η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) διαμορφώθηκε το Μάιο στο -9 επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος, έναντι +1 τον Απρίλιο, -3 τον Μάρτιο και -15 τον Μάιο του 2013.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών η επίδοση του προηγούμενου Μαΐου όπως και η κατάσταση της Βορειοελλαδικής αγοράς και των επιχειρήσεων είναι πολύ πιθανό να επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες εκλογές και το κλίμα, που επικράτησε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Ακόμη, το Πάσχα εκτιμάται ότι βοήθησε στην τόνωση της αγοράς τον Απρίλιο κάτι το οποίο δεν επαναλήφθηκε τον Μάιο.

Ειδικότερα, τον Μάιο οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 24% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 22% τον Απρίλιο του 2014. Την ίδια στιγμή στο 40% διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 36%, έναντι 35% τον Απρίλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, παραμένουν στο 20% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού τον Απρίλιο. Στασιμότητα προβλέπει το 44% (51% τον Απρίλιο) και επιδείνωση το 26%, έναντι 29% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 6% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 8% τον Απρίλιο του 2013. Η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει νέο ιστορικό χαμηλό, δηλαδή 6%, έναντι 8% τον Απρίλιο, ενώ η «μερίδα του λέοντος» των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 88%, έναντι 84% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Μάιο καταδεικνύουν μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως παρουσίασε ανοδική πορεία (14%, έναντι 31% τον Απρίλιο). Τέλος, μείωση πωλήσεων δηλώνει το 40% των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 46%, έναντι 32% τον προηγούμενο μήνα.