Δίνοντας έμφαση στο δημοψήφισμα που έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία τοπικών φορέων κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη χώρα εγκλωβισμένη σε μια καταστροφική για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους μνημονιακή πολιτική.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι παραλίες, δάση, αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτοί πόροι, ακόμα και το νερό, το απαραίτητο συστατικό για τη ζωή είναι σε διαδικασία εκποίησης, σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, πώλησης, πράγμα που εγκυμονεί πολύ μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη, είπε ο κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή, με κάθε τρόπο, να το εμποδίσει, αποδεικνύει ότι οι ενεργοί πολίτες μπορεί να δώσουν το «παρών» και ότι η άποψη της κοινωνίας δεν μπορεί να παρακαμφθεί από κανέναν.

Για μας, αυτό το δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο και σημαντικό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά από αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ που αφορά βέβαια την ΕΥΔΑΠ, αλλά στο πνεύμα της αφορά συνολικά την ανάγκη να διατηρηθεί υπό δημόσιο έλεγχο το δημόσιο αγαθό του νερού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκποίηση, στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ.

Αν το κάνει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, θα βρεθεί σε απόλυτη αντίθεση με την τοπική κοινωνία αλλά και με το σύνολο του ελληνικού λαού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δανιήλ Σίμος, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν «συναρπαστικό» καθώς το 98% των συμμετεχόντων -που ανήλθαν στις 218.000- είπε όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Απαιτούμε από την πολιτεία να σταματήσει άμεσα, τώρα, σήμερα, τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ»
είπε ο κ. Σίμος.