Εν μέσω του αιματηρού και παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου άνοιξαν σήμερα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στη Συρία. Το αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητο: νικητής από αυτή την παρωδία δημοκρατίας θα βγει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ.
Η Συρία δεν έχει παράδοση στην διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι νοθευμένο από την αρχή.
Ο Ασαντ ανέβηκε στην εξουσία πριν από 14 χρόνια, χωρίς αντίπαλο, με περισσότερο από το 99% των ψήφων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Επτά χρόνια αργότερα, κέρδισε και πάλι με παρόμοιο θηριώδες ποσοστό. Ο πατέρας του, ο Χάφεζ αλ Ασαντ, κυβέρνησε την Συρία με σιδηρά πυγμή για 29 χρόνια μέχρι τον θάνατό του το 2000.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο σκοπός της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας είναι να στείλει μήνυμα στους αντιπάλους του Ασαντ, στη Συρία και στο εξωτερικό, ότι ο πρόεδρος είναι ισχυρός.

Εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «στέψη» του Ασαντ, απόδειξη της επιβίωσής του και αντεπίθεση στους εχθρούς του. Οι εκλογές γίνονται εν μέσω μιας τριετούς σύγκρουσης που έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περίπου 6,5 εκατομμύρια εντός της Συρίας, και έχει οδηγήσει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους εκτός των συνόρων.

Η ψηφοφορία διεξάγεται μόνο στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς – οι αντάρτες κατέχουν σημαντικά τμήματα στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας.
Υπάρχουν ανησυχίες για έκρηξη βίας στις εκλογές, με επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και βομβαρδισμούς σε εκλογικά τμήματα εντός της δύναμης πυρός των ανταρτών.
Εφέτος, υπάρχουν άλλοι δύο, σχετικά άγνωστοι, υποψήφιοι πρόεδροι: ο Χασάν αλ-Νούρι, ένας επιχειρηματίας και πρώην υπουργός της κυβέρνησης, και ο Μαχέρ Χατζάρ, ένας βουλευτής. Θεωρούνται απλά πιόνια ή βιτρίνα για να δώσουν στις εκλογές μια επίφαση δημοκρατίας.
Ο Ασαντ συνεχίζει την βίαιη επίθεση εναντίον όσων αντιτίθενται στο καθεστώς του, ρίχνοντας βαρέλια- βόμβες σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, σε πόλεις όπως το Χαλέπι και η Ντεράα.
Οι ομάδες της αντιπολίτευσης που πολεμάνε εναντίον του είναι διασπασμένες, με αντιπαραθέσεις μεταξύ των ανταρτών και τζιχαντιστές που έχουν συρρεύσει από όλο τον κόσμο για να προσπαθήσουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος.
Οι αντάρτες έχουν χάσει έδαφος γύρω από την Δαμασκό και την Χομς, και βρίσκονται υπό πίεση στο Χαλέπι και στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι συνομιλίες νωρίτερα εφέτος με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών δεν άλλαξαν την κατάσταση. Αν ο Ασαντ βγει νικητής, όπως αναμένεται, μειώνονται και άλλο οι πιθανότητες παραίτησής του.

Φαμπιούς: «Τραγική φάρσα»

Οι Σύροι που ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές «έχουν την επιλογή μεταξύ του Μπασάρ και του Μπασάρ» σχολίασε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εκφράζοντας εκ νέου λύπη για την «τραγική φάρσα».

«Ο κύριος αυτός που χαρακτηρίζεται ‘εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας’ από τον ΓΓ του ΟΗΕ δεν μπορεί να είναι το μέλλον του λαού του» είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Ο Φαμπιούς επανέλαβε ότι ο στόχος αυτών που θέλουν δημοκρατία στη Συρία, είναι η επίτευξη -και αυτή είναι πολύ δύσκολη- μιας πολιτικής συμφωνίας».

Στη ίδια συνέντευξη ο Φαμπιούς αναφέρθηκε στον αποκλεισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν από τη G8 -που έγινε και πάλι G7, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Τόνισε ότι ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη, αλλά όχι «κατ’ ανάγκην» οριστική.

Ο Φαμπιούς ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα παραστεί το Σάββατο στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο.

Ο Πούτιν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία την Παρασκευή, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Την προηγουμένη θα δειπνήσει με τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι.