ΔΗΜΑΡ: «Ξένοι» στο ίδιο κόμμα

Στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι ακόμη πολιτική, σίγουρα όμως ψυχολογική, συντελείται στη ΔΗΜΑΡ.

Στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι ακόμη πολιτική, σίγουρα όμως ψυχολογική, συντελείται στη ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα συνταράσσεται από το 1,2% που έλαβε στις ευρωεκλογές και την υποβολή παραίτησης από τον Φ. Κουβέλη αλλά μοιάζει περισσότερο σαν να ψάχνει σανίδα σωτηρίας παρά να θέλει μια ειλικρινή αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Η εξαφάνιση της ΔΗΜΑΡ από τον πολιτικό αλλά όχι από τον κοινοβουλευτικό χάρτη προκαλεί ρηγματώσεις που μπορεί να κόψουν στα δύο το κόμμα. Την Παρασκευή συνεδρίασαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και η Εκτελεστική Επιτροπή, όπου συνέβησαν δύο πρωτοφανή γεγονότα για τα δεδομένα ενός κόμματος όπως η ΔΗΜΑΡ που εξέλεξε πρόεδρό της τον κ. Κουβέλη με ποσοστό 81,2% τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πρότασή του για τη διεξαγωγή συνεδρίου απορρίφθηκε από την πλειονότητα των μελών των δύο σωμάτων με το επιχείρημα ότι είναι γελοίο να δοθούν καλοκαιριάτικα μάχες χαρακωμάτων για τον έλεγχο των συνέδρων σε ένα ανύπαρκτο κόμμα. Επίσης, παρά το γεγονός ότι διοχετεύτηκε βιαστικά η είδηση ότι από τη συνεδρίαση προέκυψε ομόφωνη απόφαση, ούτε απόφαση υπήρξε ούτε ομοφωνία.
Επειτα από μεγάλη επιμονή του κ. Κουβέλη, ο οποίος αντιλαμβανόταν ότι έπειτα από σχεδόν δέκα ώρες συνεδρίασης 35 βουλευτών και στελεχών του κόμματος δεν ήταν δυνατόν να φύγει με άδεια χέρια, εξεδόθη μια ανακοίνωση. Πάλι όμως βρέθηκαν 7 – 8 στελέχη από διάφορες τάσεις που διαφώνησαν με τις διατυπώσεις της ανακοίνωσης, η οποία αναφέρει ότι αποτιμήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, τα αίτια της ήττας και διατυπώθηκαν θέσεις για το μέλλον του κόμματος. «Σχετικά με την υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη, υπογραμμίστηκε ότι αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Εκτελεστική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ» καταλήγει η ανακοίνωση.
Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασ. Οικονόμου και ο βουλευτής Γρ. Ψαριανός. Ο πρώτος δήλωσε ότι δεν συμμετέχει σε προσχηματικές διαδικασίες και ο δεύτερος ότι δεν είχε να προσθέσει τίποτε στα όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες. Και οι δύο βουλευτές πιστεύουν ότι ο κ. Κουβέλης δεν ήταν ειλικρινής στην παραίτησή του και ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Στους ίδιους τόνους κινείται και ο Ανδρ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πιστεύει ότι αν συνεχίσει η ΔΗΜΑΡ με δηλώσεις τύπου «παραιτούμαι – ξεπαραιτούμαι» θα χάσει το κεκτημένο που διατήρησε ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους, το κύρος και τη σοβαρότητά της.
Ο κ. Κουβέλης στην εισαγωγική του τοποθέτηση εξήγησε ότι δεν παραιτήθηκε το βράδυ των εκλογών επειδή ήθελε να αντιδράσει συντεταγμένα το κόμμα και όχι υπό την επήρεια του σοκ. Στη δευτερολογία του επισήμανε ότι στις εκλογές επικράτησε πολωτικό κλίμα, που επισκίασε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα τους, και η διλημματική ατμόσφαιρα στέρησε ποσοστά από τη ΔΗΜΑΡ. Αναγνώρισε την ανάγκη να συζητηθούν οι αστοχίες της προηγούμενης περιόδου και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης.
Οι περισσότερες τοποθετήσεις ακολούθησαν την πεπατημένη: Το στίγμα του κόμματος ήταν θολό, η στρατηγική «ούτε – ούτε» ανάγκασε τους ψηφοφόρους να προσπεράσουν εκλογικά τη ΔΗΜΑΡ, οι επιπτώσεις της εισόδου και της εξόδου από την κυβέρνηση δεν αναλύθηκαν εγκαίρως, τα εσωτερικά προβλήματα του κόμματος έπαιξαν τον ρόλο τους. Κανένας δεν μίλησε για υπονομευτές, ο Γ. Κυρίτσης παρατήρησε σε μια από τις στιγμές έντασης ότι δεν γίνεται να μην παραιτηθεί κανένας από την ηγετική ομάδα, ο Ι. Πανούσης τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευρύτερες συνθέσεις και ο Σπ. Λυκούδης επανέλαβε ότι δεν ζητεί ανθρωποθυσίες αλλά αλλαγή πολιτικής.
Πιο σημαντική από αυτές καθαυτές τις τοποθετήσεις ήταν η αόρατη γραμμή που διαχώριζε όσους επιζητούν τον διάλογο με την Κεντροαριστερά, με την Ελιά και Το Ποτάμι, και όσους λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ρεύμα είναι σαφώς μεγαλύτερο, αφού κάποια στελέχη πέρασαν στην άλλη όχθη και αρχίζουν να αισθάνονται οικεία με την ιδέα της συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Ο κ. Λυκούδης προειδοποίησε για ένα επικίνδυνο φλερτ. «Πρώτα δεν ανταποκρίνεστε καθόλου στις προσκλήσεις για διάλογο με την Κεντροαριστερά και τώρα βάζετε όρο τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε στους συντρόφους του.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Κεντρική Επιτροπή, την οποία ελέγχει ο κ. Κουβέλης, θα είναι μια επανάληψη της συνεδρίασης της Παρασκευής. Ομως την Τετάρτη, η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ οργανώνει πολιτική εκδήλωση στο Γκάζι, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Λυκούδη, και η παρέμβασή του αναμένεται να ταράξει τα νερά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk