Γιάννης Κωστόπουλος: Ανοίγει δρόμο για τη νέα εποχή

Τη νέα εποχή της Alpha Bank σηματοδοτεί η παραίτηση του κ. Γιάννη Κωστόπουλου από τη θέση του προέδρου της τράπεζας.

Τη νέα εποχή της Alpha Bank σηματοδοτεί η παραίτηση του κ. Γιάννη Κωστόπουλου από τη θέση του προέδρου της τράπεζας. Υστερα από 42 χρόνια στο τιμόνι του ομίλου, ο κ. Κωστόπουλος έχοντας θέσει τις βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και έχοντας ισχυροποιήσει τη μετοχική της βάση, παραδίδει τη σκυτάλη στον κ. Βασίλη Ράπανο. Με την απόφασή του αυτή, ο μεγαλύτερος έλληνας τραπεζίτης έρχεται να επισημάνει την ανάγκη ανανέωσης του επιχειρηματικού και πολιτικού προσωπικού στη μετά την κρίση εποχή στην οποία εισέρχεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Τραπεζίτης τρίτης γενιάς, ο κ. Κωστόπουλος (ο παππούς του Ιωάννης Κωστόπουλος δημιούργησε το πρώτο τραπεζικό γραφείο στην Καλαμάτα το 1879 και ο πατέρας του Σπύρος Κωστόπουλος ίδρυσε το 1918 την Τράπεζα Καλαμών, η οποία ήρθε στην Αθήνα το 1924 ως Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως) είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Με τις πρωτοποριακές ιδέες του κατάφερε από το 1972 που ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας να τη μεταμορφώσει από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε έναν διεθνή χρηματοπιστωτικό όμιλο, με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 25%, θυγατρικές σε έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Αλβανία και Κύπρο) και παρουσία στο Λονδίνο.
Εχοντας εκφράσει την απόψη ότι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δικαιολογεί την ύπαρξη 2,5 τραπεζών (δύο μεγάλων ομίλων και ενός μικρότερου), πολλές φορές επιχείρησε, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε ανεπιτυχώς, το μεγάλωμα της τράπεζας. Αρχικά, το 1999 εξαγόρασε την Ιονική Τράπεζα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα και θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός μεγάλου ιδιωτικού τραπεζικού ομίλου.
Στη συνέχεια επιχείρησε σε συνεργασία με τον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρο Καρατζά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και τη δημιουργία μιας τράπεζας «εθνικού πρωταθλητή», με υπολογίσιμο μέγεθος στην ευρωπαϊκή αγορά. Το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε όπως και η δεύτερη προσπάθεια συγχώνευσης με την Εθνική το 2011, όταν η πρόταση της τελευταίας απορρίφθηκε από τους μετόχους της Alpha Bank. Ακολούθησε τον Αύγουστο του ίδιου έτους ένα ακόμη deal που δεν καρποφόρησε με τη Εurobank, πριν το 2012, όταν συμφώνησε με την Crédit Agricole στην εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία απορρόφησε τον επόμενο χρόνο.
Ετσι, το άλλοτε μικρό τραπεζικό κατάστημα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως στη γωνία Σταδίου και Πεσμαζόγλου, υπό τη διοίκηση του κ. Κωστόπουλου κατάφερε να ελέγχει σήμερα όλες τις τράπεζες που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια στο οικοδομικό τετράγωνο (Λαϊκή, Ιονική και Εμπορική) πλην του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.
Αν και ο κ. Κωστόπουλος είχε σχεδιάσει να αποχωρήσει νωρίτερα από την ηγεσία της τράπεζας, ως καλός καπετάνιος (μεταφορικά και κυριολεκτικά αφού έχει διεθνείς διακρίσεις στην ιστιοπλοΐα) παρέμεινε στο τιμόνι της τράπεζας στη διάρκεια της κρίσης για να την οδηγήσει σε «υπήνεμα νερά». Ηταν ο πρώτος που πήρε την πρωτοβουλία τo 2008 να εντάξει την Alpha Bank στο πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο στις υπόλοιπες τράπεζες. Και τώρα πάλι πρώτος επανέφερε την τράπεζα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
Αλλωστε ήταν η τράπεζα με τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες στη διάρκεια της κρίσης, αποτέλεσμα των συντηρητικών και μετρημένων επιλογών που χαρακτηρίζει τους παραδοσιακούς τραπεζίτες. Ετσι, όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η Alpha Bank είχε τις λιγότερες κεφαλαιακές ανάγκες, γεγονός που της επέτρεψε να λάβει τη μικρότερη κρατική βοήθεια και να ανακεφαλαιοποιηθεί με τρόπο που περιόρισε τις απώλειες για τους μετόχους της. Χάρη στις μετρημένες επιλογές της η τράπεζα κατάφερε στη διάρκεια της κρίσης να προσελκύσει επενδυτές και να κάνει συμμαχίες όπως αυτή με τα επενδυτικά κεφάλαια του Κατάρ που σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους με ποσοστό της τάξεως του 5%. Χαρακτηριστικό της εμπιστοσύνης του Κατάρ είναι η συμμετοχή του σε όλες τις αυξήσεις κεφαλαίου στη διάρκεια της κρίσης.
Η αποχώρηση του κ. Κωστόπουλου δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου. Τη σκυτάλη, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, αναλαμβάνει ο κ. Ράπανος, που χαίρει καθολικής εκτίμησης. Διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης. Ο κ. Κωστόπουλος δεν σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από την τράπεζα. Θα συνεχίσει να δίνει το «παρών», αναλαμβάνοντας τη θέση του επίτιμου προέδρου.

Πρωτοπόρος στον τομέα του τραπεζικού εκσυγχρονισμού
Από το 1972 που ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, η οποία τότε ονομαζόταν Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Αρχικά αλλάζει την επωνυμία της σε Τράπεζα Πίστως διότι ο πατέρας του, ο οποίος δεν ενέκρινε τις επιχειρηματικές τακτικές του Στρατή Ανδρεάδη, ιδιοκτήτη της Εμπορικής Τράπεζας, δεν ήθελε να προκληθεί σύγχυση στους πελάτες από τυχόν στραβοπάτημα της Εμπορικής. Ταυτόχρονα, καθιερώνει το νέο εταιρικό σήμα, το οποίο προέρχεται από το πρώτο νόμισμα του ελλαδικού χώρου που κόπηκε στην Αίγινα.
Τον επόμενο χρόνο η τράπεζα συμμετέχει στο πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο «Δήλος» που συστήνεται στην Ελλάδα, ενώ το 1975 είναι, με ποσοστό 25%, ανάμεσα στους ιδρυτές της Diners Club of Greece. Το 1982 εισάγει πρώτη το σύστημα on line/real time που προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων. Εναν χρόνο αργότερα εγκαθιστά πάλι πρώτη στην Ελλάδα τις Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές γνωστές ως ATM.
Το 1988 κυκλοφορεί την Cashcard Visa, την πρώτη τραπεζική και πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα που αποτελεί συνδυασμό πιστωτικής κάρτας και κάρτας αναλήψεων και καταθέσεων μετρητών, ενώ το 1990 εγκαινιάζει το Alphalink, το πρώτο στην Ελλάδα σύστημα πληρωμών και αυτόματης έγκρισης συναλλαγών καρτών μέσω τερματικών συσκευών. Πάλι πρώτη η τράπεζα το 1998 εισάγει το Alpha Web Banking που καθιερώνει τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω Internet.
Το 2001 πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη χορηγία στην ελληνική τραπεζική ιστορία με την ανάδειξή της σε «Μέγα Εθνικό Χορηγό και Επίσημη Τράπεζα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004». Είχε προηγηθεί ακόμη μια πρωτιά, η μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια σε μονοψήφιο αρθιμό το 2000, βάζοντας τη χώρα και πρακτικά στην εποχή του ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk