Οι πολίτες με την ψήφο τους την Κυριακή θα ωθήσουν σε συνεργασία τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ.Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας ότι από τη δική του πλευρά δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της συνεργασίας.{{{ audio1 }}}

Μιλώντας στο Mega αναφέρθηκε και στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι τον ενημέρωσε μέσω email ότι θα βρει τρόπο να στηρίξει με σαφήνεια την «Ελιά».

Εκτίμησε μάλιστα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής «θα επηρεάσουν τις συμπεριφορές των κομμάτων» στην πορεία της χώρας και τον επόμενο σταθμό που είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015.

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι Έλληνας πολιτικός τού πρότεινε να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν επιθυμεί να υιοθετήσει τις θέσεις Σόιμπλε, αλλά υπενθύμισε ότι «αυτή ήταν η επιχειρηματολογία μας από την αρχή, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση είναι μάχη σώμα με σώμα, γιατί όλες οι χώρες έχουν πολιτικούς καταναγκασμούς, κοινή γνώμη, δικά τους συμφέροντα και Κοινοβούλια.

Το email του Γιώργου Παπανδρέου

Αργότερα, μιλώντας στο BHMA 99,5 ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου τού έστειλε email με τον οποίο τον ενημέρωνε ότι θα βρει τρόπο να στηρίξει με σαφήνεια την «Ελιά».

«Και το γεγονός ότι μου έστειλε αυτό το μήνυμα σημαίνει πολλά» είπε, για να προσθέσει ότι στην κεντρική συγκέντρωση της Ελιάς δόθηκε μήνυμα συστράτευσης από όλες τις «φυλές» της παράταξης.

Αναφερόμενος στο Ποτάμι υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ζητώντας από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ξεκάθαρη τοποθέτηση «και όχι κλείσιμο του ματιού», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 23 Μαΐου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τις ευρωεκλογές, το ΠαΣοΚ και την Ελιά, την κυβέρνηση, το δίλημμα των εκλογών, τη Χρυσή Αυγή και τους ψηφοφόρους της και τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για τις ευρωεκλογές και το δίλημμα που έχει θέσει

«Δεν απευθυνόμαστε γενικά σε κάθε έναν που είναι υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζεται υπό συνθήκες εθνικής ανάγκης, αλλά πρωτίστως στους ψηφοφόρους που ανήκουν στη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη, σε ένα χώρο ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό, που νιώθουν ότι πρέπει να λειτουργούμε υπεύθυνα ως ο προοδευτικός πόλος της κυβέρνησης. Με τη Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ είναι ο ιστορικός αντίπαλος 40 ετών της Μεταπολίτευσης. Το γεγονός ότι συμπράττουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε ιδεολογικά και αξιακά και όπως θυμάστε από τις προτάσεις μας το Μάιο και Ιούνιο του 2012 θέλαμε να είναι στην κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ και οι υπεύθυνες δυνάμεις ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αν είναι πράγματι τέτοιες. Κάποια στιγμή, βρεθήκαμε να είμαστε τρία κόμματα, αλλά η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε για ένα λόγο σημαντικό μεν, αλλά όχι τόσο σημαντικό όσο η πορεία της χώρας προς τη σταθερότητα και την έξοδο από την κρίση, μείναμε με τη Ν.Δ. και έχουμε βρει έναν τρόπο να διαπραγματευόμαστε και να αναζητούμε κοινούς παρονομαστές, αλλά μετέχουμε στις ευρωεκλογές με δύο διαφορετικά ευρωπαϊκά κόμματα: η Ν.Δ. με το Λαϊκό Κόμμα και εμείς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και έχουμε διαφορετικούς υποψηφίους για την προεδρία της Επιτροπής και λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει σταθερότητα και προοδευτικό πρόσημο και κυρίως να μη γίνουν επιλογές που τελικά θα είναι τζάμπα. Δηλαδή, θα γίνουν στις πλάτες του δικού μας κόστους, το οποίο είναι τραγικά υψηλό, και να κάνει κάποιος τη δημαγωγία και τον εύκολο λαϊκισμό που θα καταστρέψει ό,τι χτίσαμε από το 2010 και θα είναι μια πορεία απόλυτης καταστροφής.»

Γιατί πρέπει ο ψηφοφόρος να στηρίξει την Ελιά

«Θα έχει ένα πλαίσιο σταθερό για να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση και ταυτόχρονα στο εσωτερικό της κυβέρνησης κοινοβουλευτικούς εκφραστές και πολιτικούς εκφραστές μιας άποψης που τον ενισχύει και από πλευράς ανάπτυξης και από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας. Αν δείτε στην περίοδο που πέρασε τι έγινε για όλα τα μεγάλα θέματα που αναφέρονται σ’ αυτό, τους έδωσε τους μεγάλους αγώνες το ΠΑΣΟΚ. Λέγαμε για τη διαπραγμάτευση και την κοινωνική ευαισθησία τον Ιούλιο έως Σεπτέμβριο του 2012, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, να κάνουμε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και να οριστικοποιήσουμε το μακροοικονομικό πλαίσιο πριν μιλήσουμε για μέτρα. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έγινε, αλλά θα θέλαμε να γίνει πολύ καλύτερα και θα έπρεπε να γίνει πριν τις εκλογές, όταν κάναμε τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το δάνειο και τη μεγάλη συμφωνία για κούρεμα του χρέους. Δείτε τι έγινε τους τελευταίους μήνες: θα υπήρχε λύση για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος, αν δεν είχαμε παρέμβει εμείς για τον καθορισμό των κριτηρίων; Για το θέμα του γάλακτος ή των ανασφάλιστων;»

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και τη Χρυσή Αυγή

«Αυτό είναι το κόλπο της τεχνητής πόλωσης. Είναι αστείο αυτό το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι είναι ωραίοι, λεβέντες και ήρωες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος, αλλά σημασία έχει ποιος θα είναι πρώτος. Όχι, αν η Ν.Δ. είναι πρώτη και δεν εκφράζεται η δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της σταθερότητας. Για σκεφθείτε: στις εκλογές του 2012, η Ν.Δ. ζητούσε αυτοδυναμία. Δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει στον τόπο. Είχε περάσει μια αντιμνημονιακή φάση και στη συνέχεια μπήκε στη φάση της υπευθυνότητας. Ζητούσε αυτοδυναμία και πήρε 18% και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε έφιππη επέλαση προς την εξουσία, ως εκφραστής του εύκολου, και πήρε 16%. Και το ΠΑΣΟΚ, μόνο του, πιεσμένο επί 2,5 έτη, πήρε μόνο του 13,5%. Άρα, η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ήταν πέντε μονάδες. Ή δυόμιση, αν κάναμε τη γεφύρωση με τη διαφορά των αντιλήψεων.

Δεν μιλάμε για ποσοστά. Δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι μας ενδιαφέρει η συνολική, συνδυαστική αίσθηση από τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές. Και δεν θέλουμε να βγει ο κ. Τσίπρας και να πει όλα αυτά που είπε ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και τις πολιτικές της και ότι υπάρχει θέμα πολιτικής της νομιμοποίησης και δεν δικαιούται να διευθύνει τη χώρα και αντί να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, ως κοινωνία και έθνος, τα τελευταία βήματα για την έξοδο από την κρίση και για να κατακτήσουμε ξανά τη θέση που μας αξίζει διεθνώς να γυρίσουμε στο μηδέν για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα παιχνίδι μικροκομματικό, πολιτικό με τη στήριξη του κ. Καμμένου και τις αυτόκλητες ιαχές της Χρυσής Αυγής. Ε, όχι! Δεν είναι χαλαρή κάθε ψήφος. Δεν είναι το μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ. Το μαλακό υπογάστριο θα αποδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλω τώρα τέτοιου είδους στοιχήματα. Είδατε, όμως, ότι απογοήτευσε και απογοητεύτηκε στην Ελλάδα όλη, εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο της Αθήνας και δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους μεγάλους δήμους ή περιφέρειες, υπό πραγματικούς όρους, ενώ η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη είναι σε οκτώ περιφέρειες στο β’ γύρο, σε έξι απέναντι σε υποψηφίους της Ν.Δ. και σε δύο απέναντι σε υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα δούμε, διότι ήταν και η αποτυχία των exit polls. Ας περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα που διαμορφώνουμε τώρα. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι έχουμε δύο τύπους πολιτικών συμπεριφορών που είναι άδικες και αδιανόητες. Η μία είναι αυτή που σας περιέγραψα και λέει ότι «καταλαβαίνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει την εθνική στρατηγική, αλλά πρέπει να ψηφίσω Ν.Δ.». Αυτό δεν εκφράζει το δημοκράτη πολίτη, που ανήκει ιστορικά στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και του ευρωπαϊκού, δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η άλλη είναι ότι «είμαι προοδευτικός, εκσυγχρονιστής και ανοιχτός στα νέα ρεύματα σκέψης και δεν θέλω να ψηφίζω τα ρεύματα τώρα, οπότε ας κάνω μια πιο χαλαρή, εύκολη αισθητικά επιλογή που δεν σημαίνει τίποτα για τη χώρα, όταν υπάρχουν βουλευτές να ψηφίσουν και να στηρίξουν στη Βουλή τα δύσκολα νομοσχέδια». Δεν σημαίνει τίποτα για τη χώρα, είναι μια πολιτική στάση αυταρέσκειας, χωρίς λόγο και περιεχόμενο.»

Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

«Η μετάνοια ποτέ δεν αποκλείεται. Αυτό που απαγορεύεται είναι το πολιτικό φλερτ με τη Χρυσή Αυγή και τις αυτοδιοικητικές της εκφράσεις, ως παραταξιακές εκφράζεις ενός ναζιστικού μορφώματος. Αλίμονο αν θέλουμε να μείνει σε υψηλά ποσοστά η Χ.Α., αλλά ο ψηφοφόρος δεν είναι αθώος. Ξέρει τι ψήφισε και τις επιπτώσεις. Δικαιούμαι να σας πω ότι επί 14 μήνες, από το Μάιο του 2012 έως τη δολοφονία Φύσσα, όπου ο άνθρωπος αυτός πήγε άδικα ως θύμα πολιτικής δολοφονίας, το ΠΑΣΟΚ μόνο του έλεγε ότι πρέπει να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο εναντίον της Χ.Α. Μόνος τα έλεγα και μόνος τα άκουγα. Δεν υπήρχε ανταπόκριση. Και δεν είπα ότι είναι παραπλανημένοι (οι ψηφοφόροι). Ποιος το είπε αυτό; Εγώ είπα ότι όποιος έβαλε το χέρι του και ψήφισε τον υποψήφιο του ναζιστικού μορφώματος, ήξερε τι ψήφισε, ανεξάρτητα του πώς αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος. Πότε είπα ότι θέλω τους ψηφοφόρους της Χ.Α.; Είπα ότι δεν θα χαρίσω τους ψηφοφόρους αυτούς και ότι υπάρχει το στοιχείο της ανάνηψης. Ο κ. Τσίπρας κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να την ψηφίσουν, για να γίνει αποδεκτή, 151 βουλευτές. Δηλαδή, και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α. εναντίον της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε τι έχει συμβεί και πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα; Και λέτε τώρα ότι η Αθήνα έχει 16% οπαδούς του ναζισμού, αν το θέλουμε αυτό; Όχι, δεν το θέλουμε. Πρέπει να σκεφθούν και να ενεργήσουν μόνοι τους, κατά συνείδηση, αλλά δεν επιτρέπεται το κλείσιμο του ματιού του κ. Σακελλαρίδη, της κυρίας Δούρου και του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μιχαλολιάκο, τον κ. Κασιδιάρη και τον κ. Παναγιώταρο. Αυτό δεν επιτρέπεται. Όταν βγαίνει ο Παναγιώταρος και λέει ότι «σίγουρα δεν ψηφίζουμε Ν.Δ. και Ελιά», τι σημαίνει αυτό;»

Για την ανεργία και την οικονομία

«Σίγουρα η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά μέσα την ανάπτυξη και την κίνηση του τροχού της πραγματικής οικονομίας – και συμβαίνει αυτό, ευτυχώς, διότι η ύφεση είναι από το 2007 και τη συνειδητοποίησαν οι Έλληνες το 2010 – τώρα έχουμε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με κριτήριο την απασχόληση. Έχουμε 300.000 θέσεις στήριξης των ανέργων από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά τώρα που έχουμε τις τράπεζες να δανείζουν, έχουμε ανάπτυξη, έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε το ταμείο για τις μικρές επιχειρήσεις έχουμε πει για 45.000 θέσεις στην πρωτογενή παραγωγή και 77.000 θέσεις σε ενέργεια και περιβάλλον, μετρημένες μία-μία. 260.000 θέσεις στον τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. 240.000 στη μεταποίηση, το εμπόριο, τη βιοτεχνία και τα logistics, τις υποδομές. Μόνον το Ελληνικό θα δώσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας και στα εργοτάξια των οδικών αξόνων δουλεύουν 15.000 άτομα. Αν γίνουν 25.000 μικρές επιχειρήσεις και έχουν 3-4 εργαζομένους μετά από έξι μήνες λειτουργίας, μόνο αυτές είναι 100.000 νέες θέσεις εργασίας.»

Για τη φορολογία

«Η έκτακτη εισφορά είναι έκτακτη. Τώρα, ούτως ή άλλως, ο στόχος είναι η σταδιακή φορολογική ελάφρυνση. Και όλα τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μέτρα φορολογικά και ασφαλιστικά. Πρέπει να τονίσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος χρηματοδοτεί τη μείωση αυτή και όχι μόνο το κοινωνικό μέρισμα και αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν κόσμο και να αυξήσουν τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων. Έχουμε νέα συλλογική σύμβαση στον τουρισμό που δίνει μικρή αύξηση, επειδή ο κλάδος πηγαίνει καλά. Θα πάνε καλά οι κλάδοι, διότι ο παραγωγικός ιστός έχει διατηρηθεί. Αν ακολουθούσαμε τον άφρονα δρόμο της ασύντακτης χρεοκοπίας και καταστροφής, θα είχαμε διαλύσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Διατηρώντας τον, η Ελλάδα μπορεί γρήγορα να ανακάμψει και να καλύψει το χαμένο έδαφος, να ξαναβρεί τη χαμένη της θέση στην παγκόσμια οικονομία και ανταγωνιστικότητα.»

Για το e-mail του Γιώργου Παπανδρέου περί στήριξης της Ελιάς

«Φυσικά είναι αλήθεια. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός, εν ενεργεία βουλευτής μας και προφανώς θα κάνει ό,τι πρέπει για να στηρίξει την παράταξη. Το κάνει, το γεγονός ότι μου έστειλε το μήνυμα αυτό σημαίνει πολλά. Όλα είναι αυτονόητα και προφανή στον τόπο μας, μην ψάχνουμε να διυλίσουμε τον κώνωπα. Το μήνυμα έδωσαν όλα τα στελέχη μας στην κεντρική συγκέντρωση, που ήταν όλα εκεί, όλες οι φυλές της παράταξης. Υπάρχει μεγάλη συσπείρωση, μεγάλη αισιοδοξία και μια καλή αφετηρία από την προηγούμενη Κυριακή.»

Για το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πάντα πρέπει να βελτιώνεται και να γίνεται αποδοτικότερη. Κακώς εκλαμβάνεται ως κυβέρνηση δικομματική. Είναι μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης που εκφράζει το σύνολο του τόπου και πρέπει φυσικά να αξιοποιούνται όλες οι δημιουργικές δυνάμεις και αναφέρομαι όχι μόνο σε κόμματα, αλλά και σε κοινωνικές δυνάμεις και πρόσωπα. Θα τα πούμε αυτά (μετά τις ευρωεκλογές με τον κ. Σαμαρά), δεν έχουμε συζητήσει τίποτα. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και έχουν μια δυναμική. Δεν είναι κάτι φυσικό και αυτονόητο (ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις); Θα μου πείτε, τίποτα δεν είναι πιο επαναστατικό από το αυτονόητο…

Για τα γεγονότα στις Κάννες και τις τελευταίες αποκαλύψεις

«Όταν ήμασταν στο σχολείο, διαβάζαμε για τη μάχη των Καννών. Τώρα, θα λένε οι νέες γενιές για το δείπνο των Καννών… Τα είπαμε αυτά, μην τα ξαναλέμε. Δεν έχουν νόημα, τα έχουμε διηγηθεί. Η διαπραγμάτευση είναι μάχη σώμα με σώμα και έχουμε περάσει ξυστά από την απόλυτη καταστροφή και έπρεπε να αντισταθούμε, να διαπραγματευτούμε και να επιμείνουμε για να κερδίσουμε τη θέση μας μέσα στην Ευρώπη. Διότι αν χαλαρώναμε και λέγαμε «ας πάει το παλιάμπελο, πάμε να δούμε πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τη δραχμούλα», τώρα αντί να ψάχνουμε πώς θα κερδίσουμε το εισόδημα που χάσαμε – το 25% να σας πω εγώ – θα ψάχναμε να το διασώσουμε αυτό το 25%. Θα είχαμε χάσει 75-80%.»

Για το αν απειλείται η Ελιά από το Ποτάμι

«Η Ελιά δεν απειλείται. Είναι ένα δέντρο με ρίζες βαθιές που κρατάει χρόνια, είναι η ιστορικότητα της δημοκρατικής παράταξης και έχει μεσογειακά χαρακτηριστικά που είναι παραγωγικά, φιλικά, ειρηνικά. Το Ποτάμι θα πρέπει να προσδιοριστεί κάποια στιγμή. Δεν ένιωσα ότι έχει τοποθετηθεί στα δύσκολα και μεγάλα και δεν έχει μιλήσει με ακρίβεια. Άκουσα οι φίλοι μας και οι σύντροφοι αυτοί να λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της για τέσσερα χρόνια, επειδή υπάρχει το Σύνταγμα και να μη γίνουν εκλογές. Δηλαδή, δεν έχει βουλευτές και δεν έχει μετάσχει στις εκλογές, αλλά θέλει να συνεχίσουμε και όμως μας αμφισβητεί στις ευρωεκλογές. Δεν μετέχει στην Αυτοδιοίκηση, δεν έχει δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά είμαστε όλοι μέσα σε ένα σύστημα που λέμε τις απόψεις μας. Εντάξει, υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις περί πολιτικής. Υπάρχει η πολιτική της πράξης, των δυσκολιών και του κόστους και υπάρχει και η πολιτική όπου λέμε στα εύκολα τις απόψεις μας και είμαστε συμπαθητικοί. Κι εγώ θα ήθελα να είμαι έτσι. Είναι ο τρόπος που εκφράζουμε τις απόψεις μας, ως άνθρωποι διανοούμενοι που έχουν άποψη για τον κόσμο, για την ιστορία, για τα κοινά, για το περιβάλλον. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ καλά…»

Για το αν ισχύει η πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

«Πάντα ισχύει η πρόσκληση. Και στον κ. Κουβέλη και πρέπει η ψήφος της Κυριακής να είναι ταυτόχρονα πέρα από τα εθνικά ζητήματα, τα μεγάλα της κοινωνίας και της οικονομίας, να είναι μια ψήφος πίεσης προς εκείνους που δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρχει συσπείρωση και συμπαράταξη της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης, δηλαδή της Κεντροαριστεράς της ευθύνης.»