Την πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση είχαν την Τετάρτη στον ΑΝΤ1 οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Γαβριήλ Σακελλαρίδης πάνω στις θέσεις τους για την πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, κορυφώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υποψηφίων, με τον Γιώργο Καμίνη να κατηγορεί τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι κλείνει το μάτι προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εν όψει του β’ γύρου.

Ο υποψήφιος της Ανοιχτής Πόλης διέψευσε τον κ. Καμίνη, επισημαίνοντας ότι ήδη από την Κυριακή είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών απέναντι στα υψηλά ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος.

Η αντιπαράθεση αυτή συνεχίστηκε και στην τηλεοπτική αναμέτρηση, με τον κ. Καμίνη να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες αυτές, καθώς και να υποστηρίζει ότι όταν εμπόδιζε τα σισίτια της Χρυσής Αυγής «ήμουν απελπιστικά μόνος».

«Πέφτω από τα σύννεφα με την τοποθέτηση αυτή του κ. Καμίνη» απάντησε ο κ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι έχει πει επανειλημμένως ότι «εμείς δεν ζητάμε την ψήφο νεοναζί και εγκληματιών, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να πει ότι δεν γνώριζε».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» μίλησε για «προσπάθεια λάσπης» η οποία, όπως είπε, δείχνει στην ουσία τον πανικό της δημοτικής αρχής «για τη μεγάλη αλλαγή η οποία έρχεται».

Σε ό,τι αφορά τις βολές Καμίνη για τα συσσίτια, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι αυτό ήταν το μόνο που έκανε η δημοτική αρχή για το θέμα της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο ήταν «στους δρόμους, στα κινήματα και στις γειτονιές» για το ίδιο θέμα.

«Δεν θέλω άλλη σπέκουλα σε αυτό το θέμα γιατί ξεπερνάει τα όριά μας και την ψυχραιμία μας» κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης.

Σχετικά με την κατάσταση στις γειτονιές της Αθήνας όπου η Χρυσή Αυγή φαίνεται να βγαίνει ενισχυμένη, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η υποβάθμιση σε αυτές τις γειτονιές είχε ξεκινήσει από χρόνια και κορυφώθηκε με την κρίση.

«Ο δήμος αθηναίων ανέπτυξε ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, στηρίζει 4.000 οικογένειες, έχει 5.500 παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ. Οι γειτονιές αυτές υποβαθμίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια, ήταν θέμα της κεντρικής εξουσίας να το αντιμετωπίσει», είπε.

Σε παρατήρηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται από τα ποσοστά του α’ γύρου ότι έπεισε όλους τους δικούς του ψηφοφόρους του 2012, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «ο κόσμος που επέλεξε να μας στηρίξει, πείστηκε από τη δική μας θετική πρόταση», και «το 79% απέρριψε τη δημοτική αρχή του Καμίνη -μία αρχή χωρίς κανένα έργο».

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» υπενθύμισε ότι «μας είχανε ξεγραμμένους» πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για το β’ γύρο».

Ο κ. Καμίνης, κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του, τόνισε ότι στα τρισήμισυ χρόνια της θητείας του, ο δήμος νοικοκυρεύτηκε, η δομή του εξορθολογίστηκε, στηρίχθηκε κόσμος που είχε ανάγκη και ήρθαν 120 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκοί πόροι. «Γίνονται κοσμογονικά έργα στην Αθήνα» είπε.

«Η παράταξη του κ. Σακελλαρίδη σε όλα αυτά είχε πλήρη άρνηση και περιφρόνηση, είτε με καταλήψεις, είτε με διαδηλώσεις, είτε με αφισοκόλληση» είπε.

Για τη στήριξή του στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τη ΝΔ ο κ. Καμίνης τόνισε: «Άλλο να έχεις στήριξη από κομματικές δυνάμεις και άλλο να είσαι υποψήφιος μέσα από τον κομματικό σωλήνα. Τρομάξαμε να αποτινάξουμε τα κομματικά δεσμά από τον δήμο» είπε και τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει διαπραγματευτεί τίποτα και με κανένα.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που θα θέσει για τον δήμο της Αθήνας σε περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Καμίνης είπε ότι μετά το νοικοκύρεμα του δήμου σειρά έχει το νοικοκύρεμα της πόλης.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε ότι προτεραιότητά του θα είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες να ζουν σε μία ασφαλή και αλληλέγγυα πόλη, με ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, της ποιότητας ζωής, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων με γνώμονα τη Δημοκρατία, τη συμμετοχή και τη διαφάνεια.

Για το θέμα του Εθνικού Κήπου ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι θα πρέπει να γίνει ανάπλαση και αξιοποίησή του, αλλά-όπως τόνισε-να μην εκχωρηθεί σε ιδιώτη.

«Δεν πρέπει να έχουμε καμία φοβία όταν συνεργαζόμαστε με ιδιώτη. Ο συντηρητισμός πρέπει να πάρει τέλος» τόνισε ο κ. Καμίνης υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι κανείς δεν παραδίδει τον Εθνικό Κήπο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Στρεφόμενος, μάλιστα, κατά του κ. Σακελλαρίδη είπε: «Ακούω την πιο γερασμένη και παλαιολιθική Αριστερά».

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ. Καμίνης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν απών στη μάχη που έδωσε ο ίδιος να μην πραγματοποιούνται τα συσσίτια της Χρυσής Αυγής.

«Όταν απαγορεύσαμε το συσσίτιο της ΧΑ στο Σύνταγμα, ο κ. Σακελλαρίδης και το κόμμα του ήταν απόντες»
είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Ο κ. Κασιδιάρης και ο κ. Παναγιώταρος είναι γνωστοί. Έχουν δώσει τις εξετάσεις τους. Δεν μπορείς να τους κλείνεις αντιμνημονιακά το ένα σου μάτι και να τους λες ‘ψήφισε με τώρα και βλέπουμε’ και την ίδια ώρα να κλείνεις το άλλο στους μετανάστες. Δεν αλληθωρίζεις όταν μιλάς για τη Χρυσή Αυγή».

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε πως ο συνδυασμός του δεν επιχειρεί «να ψαρέψει στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» είπε πως ήδη από την Κυριακή είχε κάνει λόγο για την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών απέναντι στα υψηλά ποσοστά του νεοναζιστικού μορφώματος και κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο ότι δεν έκανε και εκείνος το ίδιο.

«Σε νεοναζί και εγκληματίες δεν κάνουμε κανένα άνοιγμα. Δεν τους θέλουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης. Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες που είτε ψήφισαν άλλους συνδυασμούς ή δεν προσήλθαν στις κάλπες να στηρίξουν τον συνδυασμό του και πρόσθεσε:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν με τη ψήφο τους την Κυριακή την ανάγκη για μια μεγάλη και πραγματική αλλαγή».

Εν τω μεταξύ, απόψε στον ΑΝΤ1 θα γίνει το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων.