Μάχη με τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών που έχουν πλήξει τη χώρα δίνουν οι αρχές της Βοσνίας. Εκτός από τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει, τους πλημμυρισμένους οδικούς άξονες και τις κατεστραμμένες σιδηροδρομικές γραμμές είναι αντιμέτωποι με τις συχνές κλοπές και τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα, στον εξοπλισμό και στα υλικά καθαρισμού.

Οι κυβερνήσεις της Σερβίας και της Βοσνίας έλαβαν μέτρα, απαγορεύοντας την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και σε προϊόντα, η ζήτηση των οποίων έχει εκτιναχθεί, όπως σκούπες, λαστιχένια γάντια και γαλότσες.

Οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες, αν παρατηρούν αύξηση των τιμών να προβαίνουν σε καταγγελίες, ώστε οι παραβάτες των μέτρων να τιμωρούνται.

Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύονται συνεχώς πληροφορίες για ανατιμήσεις προϊόντων, όμως οι αρχές -προς το παρόν- δεν επιβεβαίωσαν μαζικά φαινόμενα.


«Χθες λάβαμε δέκα καταγγελίες, αλλά ελέγχθηκαν και δεν ήταν ακριβείς»
δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εμπορίου, Ιμπραχίμ Τίρακ και πρόσθεσε ότι η αυξημένη επιτήρηση θα συνεχιστεί.

Από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας προειδοποίησαν ότι οι κλοπές ακυρώνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν τα συνεργεία του για επιδιόρθωση των ζημιών και αποκατάσταση της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας.

Η αστυνομία προσπαθεί να εμποδίσει τις συχνές κλοπές σπιτιών και κτιρίων που εκκενώθηκαν λόγω κινδύνου από τις πλημμύρες ή κατέρρευσαν από κατολισθήσεις ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Επιπλέον, η αστυνομία προειδοποίησε και για τα φαινόμενα επιτήδειων που συστήνονται ως εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσπαθούν, εξαπατώντας τους πολίτες, να συγκεντρώσουν χρήματα.

Εκτός από τα κάθε είδους προβλήματα άρχισαν και οι πρώτες πολιτικές διαμάχες, με αφορμή τις πλημμύρες.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε τη Δευτέρα να ορίσει τον απόστρατο στρατηγό των πρώην στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Μόμιρ Ζετς, ειδικό επίτροπο για την περιοχή του Ντομπόι, ένας από τους δήμους που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες.

Έτσι, πρακτικά, τέθηκε σε διαθεσιμότητα η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον δήμαρχο Όμπρεν Πέτροβιτς από το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, που είναι και κορυφαίο στέλεχος της κυβερνώσας Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω των προβλημάτων στην εφαρμογή μέτρων απομάκρυνσης των όγκων αποβλήτων από το Ντομπόι και ανήγγειλε ότι ανάλογα μέτρα θα ληφθούν, όπου κριθεί αναγκαίο.

Από το αντιπολιτευόμενο SDS αντέδρασαν με κατηγορίες κατά της πρωθυπουργού, ότι «με επαίσχυντο τρόπο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρωτοφανή τραγωδία για να συγκρουστεί με τις δημοτικές αρχές».

«Για να καλύψουν την ανικανότητά τους σε κρίσιμες στιγμές, ο Μίλοραντ Ντόντικ και η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς εξουσιοδότησαν την αστυνομία και τον απόστρατο στρατηγό Ζετς να επιβάλουν πολιτικό πραξικόπημα στο Ντομπόι» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Τα ΜΜΕ στη Βοσνία ασκούν κριτική σε ορισμένους πολιτικούς, τονίζοντας ότι υποτίμησαν τις διαστάσεις της τραγωδίας, που έπληξε τη χώρα.

Αρθρογράφος της εφημερίδας Oslobođenje κατηγορεί ευθέως τα δύο κροατικά κόμματα, Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 και Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ότι τα κορυφαία στελέχη τους, τις μέρες που έπλητταν τη χώρα οι πλημμύρες, δεν έτρεξαν να βοηθήσουν τον κροατικό λαό στην κεντρική Βοσνία.

«Ο Ντράγκαν Τσόβιτς, αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας, ήταν στο Μπλάιμπουργκ. Οι επικεφαλής των κομμάτων δεν ενδιαφέρονται για τις πλημμύρες «κάπου στη Βοσνία», επειδή δεν υπάρχουν πολλοί Κροάτες ψηφοφόροι εκεί» αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι το ξεχασμένο Ζέπτσε, που κατοικείται κυρίως από Κροάτες, επίσης επλήγη σοβαρά από τις πλημμύρες.