Ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών προειδοποιεί μιλώντας στο vima.gr ο επιτετραμμένος της Σερβίας στην Αθήνα Λιούμπομιρ Πόστιτς. Η έκταση των καταστροφών είναι πολύ μεγάλη, όπως προκύπτει από τους αριθμούς που παραθέτει ο κ. Πόστιτς, ο οποίος ζητά κάθε δυνατή βοήθεια και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για τη μέχρι στιγμής βοήθειά τους.
Θα μπορούσατε να μας δώσετε μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες;
«Η Σερβία βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει μεγάλος μέρος της χώρας. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον τελικό αριθμό των θυμάτων, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τα ανθρωπιστικά συνεργεία. Προς το παρόν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 20 ανθρώπων. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν υποχρεωθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Εξ’ αυτών, οι 13.600 προέρχονται από το Ομπρένοβατς, μία πόλη κοντά στο Βελιγράδι η οποία καλύφθηκε τελείως από τα νερά και η κατάσταση εκεί είναι η χειρότερη από οπουδήποτε αλλού. Περισσότερα από 26.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, περίπου 2.260 εμπορικές εγκαταστάσεις και υποδομές έχουν πλημμυρίσει, ενώ άλλες 1.763 κινδυνεύουν. οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν επίσης λόγο για καταστροφή 124 γεφυρών και 4.500 χιλιομέτρων του οδικού δικτύου. Η πλέον κρίσιμη και ανησυχητική κατάσταση αφορά τώρα το τι θα συμβεί με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομπρένοβατς. Το εργοστάσιο αυτό παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία».
Πόσες χώρες έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις σας για ανθρωπιστική βοήθεια;
«Ένας αριθμός χωρών έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της Σερβίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της καταστροφής, η Σερβία έχει ανάγκη την αλληλεγγύη και τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Οι πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο χρειάζονται πόσιμο νερό, φάρμακα, τρόφιμα, κυρίως παιδικό φαγητό και είδη υγιεινής. Τις προσεχείς εβδομάδες, θα χρειαστούμε βοήθεια για την αποκατάσταση πολλών περιοχών, κατοικιών και υποδομών που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες. Όπως και πολλές φορές στο παρελθόν, η Ελλάδα και ο ελληνικό ς λαός έδειξαν την αλληλεγγύη τους με τον σερβικό λαό, συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια και προσφέροντας διαφορετικά είδη συνδρομής. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη αυτή».
Φοβάστε ότι οι καιρικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν; Είστε προετοιμασμένοι;
«Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει τελειώσει. Τα αναχώματα παραμένουν γεμάτα νερό και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν. Πρόσθετη απειλή αποτελεί το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να αυξηθεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Δούναβη και Σάβα. Η μεγαλύτερη δουλειά βρίσκεται μπροστά μας, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μόλις περάσει ο κίνδυνος».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
1. Για την καταβολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η διεύθυνση floodrelief.gov.rs στην υπηρεσία PayPal.
2. Όσοι πολίτες θέλουν να συνδράμουν μπορούν να καταθέτουν χρήματα στον ακόλουθο λογαριασμό:
Κάτοχος: Πρεσβεία της Σερβίας στην Αθήνα
Τράπεζα: Alpha Bank
Αριθμός Λογαριασμού: 112 00 2002 021470
ΙΒΑΝ: GR43 0140 1120 0200 2021 470
BIC: CRBAGRAAXXX
3. Ο σερβικός Ερυθρός Σταυρός έχει ανάγκη από: στρώματα, κρεβάτια, ρουχισμός, κάλτσες, αποσυναρμολογούμενα κρεβάτια, εσώρουχα, φακοί, μπαταρίες, είδη υγιεινής, γαλότσες, Asepsol 5P.
4. Όσοι ενδιαφέρονται να δωρίσουν βοήθεια, τα προϊόντα-αγαθά συγκεντρώνονται καθημερινά στην Πρεσβεία της Σερβίας (Βασιλίσσης Σοφίας 106, ΤΚ 11527, τηλ. 210 7774430) καθώς και στην αποθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Άστρους 111-113, Κολωνός, Αθήνα, υπεύθυνη επικοινωνίας κυρία Νάταλι Καμπουροπούλου, τηλ. 210 5147300, κινητό: 6982860301), εργάσιμες ημέρες 09.00-15.00, Σάββατα 09.00-13.00.
5. Για κάθε επιπλέον πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Σερβίας στην Αθήνα, www.athens.mfa.gov.rs.