Η ανάληψη μετρητών με τη χρήση τραπεζικής κάρτας θα μπορούσε σε λίγο καιρό να αποτελεί παρελθόν. Ο λόγος για μια νέα βιομετρική τεχνολογία της ιαπωνικής εταιρείας Hitachi, η οποία σκανάρει το δάχτυλο του χρήστη και «διαβάζοντας» το φλεβικό του σύστημα επιβεβαιώνει την ταυτότητά του, δίνοντάς του πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η Hitachi βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με την πολωνική εταιρεία τραπεζικών υπηρεσιών Itcard, ενώ πρόκειται – τουλάχιστον σε πρώτη φάση – να προχωρήσει στην εγκατάσταση της τεχνολογίας Finger Vein σε περίπου 1.700 μηχανήματα ταχείας ανάληψης (ATM) στην Πολωνία.

Με το δάκτυλο στην… τράπεζα

Το φουτουριστικό πρότζεκτ ονομάζεται Planet Cash. Σε πρώτη φάση η βιομετρική τεχνολογία υψίστης ασφαλείας είχε εγκατασταθεί δοκιμαστικά σε περιορισμένα ATM στην Πολωνία. Μετά από τα μέχρι στιγμής επιτυχή αποτελέσματα, αναμένεται να «διαδοθεί» σε περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών για αστραπιαίες και ασφαλείς συναλλαγές.

Η τεχνολογία της Hitachi συνδυάζει μια κάμερα τύπου CCD και εγγύς υπέρυθρο φως. Κατά την τοποθέτηση ενός δαχτύλου στην ειδική υποδοχή, το εγγύς υπέρυθρο φως αρχίζει το σκανάρισμα. Το σύστημα στη συνέχεια καταγράφει το φλεβικό «μοτίβο» του χρήστη και προχωράει στη διαδικασία της ταυτοποίησης των στοιχείων του.

Παρόμοια απόπειρα hi-tech

Πριν από λίγο καιρό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουντ, στη Σουηδία είχαν τοποθετήσει πιλοτικά παρόμοιο σύστημα στα ταμεία περίπου 15 επιχειρήσεων (καταστήματα και εστιατόρια) στα νότια της χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Προς το Αύριο (04/05/2014)

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σύστημα πληρωμής δια της… ανοιχτής παλάμης, ο πελάτης τοποθετεί το χέρι του πάνω από τον ειδικό σαρωτή στο ταμείο. Το μηχάνημα σκανάρει τον «χάρτη» του φλεβικού συστήματος του χρήστη και συνδέεται με τον τραπεζικό του λογαριασμό για απευθείας πληρωμή χωρίς την ανάγκη κάρτας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο «χάρτης» του φλεβικού συστήματος του κάθε ατόμου είναι μοναδικός, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια των τραπεζικών συναλλαγών και εκμηδενίζει τον κίνδυνο κλοπής της κάρτας ή του κωδικού της.