Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρύξουν τη χώρα οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, λόγω των εκτεταμένων πλημμυρών που έχουν προκαλέσει πρωτοφανείς καταστροφές.

Το υπουργείο Ασφάλειας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απηύθυνε αίτημα για βοήθεια στη δύναμη της ΕΕ Eufor, συμπεριλαμβανομένης και της συνδρομής ελικοπτέρων σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νερμίν Νίκσιτς τόνισε ότι προτεραιότητα όλων των υπηρεσιών πρέπει είναι η διάσωση ανθρώπων που κινδυνεύουν.

Σε κατάσταση συναγερμού είναι και περιοχές της Σερβίας εξαιτίας των πλημμυρών, δήλωσε η πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς. Δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

«Σε πολλές περιοχές διακόπηκε η οδική συγκοινωνία, υπάρχουν προβλήματα από κατολισθήσεις και καθιζήσεις και τα πρώτα μέτρα έχουν στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης» τόνισε μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το πρόβλημα είναι ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Παρασκευή, είπε προσθέτοντας ότι έχουν πληγεί οι δήμοι Μπιέλινα, Ζβόρνικ και Ούγκλιεβικ.

Στις πληγείσες περιοχές δεν λειτούργησαν τα σχολεία, ενώ οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να μεταβούν στις δουλειές τους.

Στο Ντομπόι έχουν σταλεί μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας με λέμβους, δύτες, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν και ελικόπτερα.

Η κατάσταση στην πόλη Μαγκλάι είναι δραματική, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, καθώς τα ορμητικά νερά του ποταμού Μπόσνα διασχίζουν την πόλη και αβοήθητοι κάτοικοι βρίσκονται στις στέγες σπιτιών, περιμένοντας βοήθεια.

Καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες και χαλαζόπτωση συνθέτουν το σκηνικό και στη Βουλγαρία.

Ζημιές έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες, ενώ οι ισχυροί ανεμοστρόβιλοι έσπειραν τον πανικό σε οικισμούς στην περιφέρεια της Σόφιας, αλλά και της βόρειας Βουλγαρίας.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στα χωριά Τέπιντσι και Νόβι Ίσκαρ, ανατολικά της Σόφιας, Γόρνι Νταμπνίκ στην περιοχή Πλέβεν και σε άλλα μέρη.

Στην Κροατία, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» και προειδοποιεί για δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα, για σφοδρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Ισχυρή καταιγίδα είχε πλήξει το βράδυ την πόλη Σπλιτ, όπου από τους δυνατούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και οδικοί άξονες καλύφθηκαν από κορμούς και κλαδιά.

Στη διάρκεια της νύχτας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δέχθηκε εκατοντάδες αιτήματα για εκκένωση περιοχών που έχουν βυθιστεί στο νερό. Μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τη συνδρομή ελικοπτέρων απομάκρυναν και μετέφεραν σε ασφαλές μέρος 12 κατοίκους από το δήμο Σεκόβιτσα.