Πολλοί ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι η απειλή που αντιμετώπισε η Ελλάδα για έξοδο από την ευρωζώνη ήταν «μούφα», μια προσπάθεια εκβιασμού, μια μπλόφα των ευρωπαίων ηγετών, ένα τεχνούργημα της Μέρκελ και του Σόιμπλε για να επιτύχουν δήθεν την υποταγή του Σαμαρά, του Βενιζέλου, των ΜΜΕ και των λοιπών «συστημικών» δυνάμεων της χώρας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη απ’ αυτή.
Οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου τις τελευταίες μέρες, αλλά και οι σχετικές αναφορές στο βιβλίο του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα των περιστάσεων που αντιμετώπισε η ελληνική πολιτική ηγεσία για ένα μακρύ διάστημα, από το καλοκαίρι του 2011μέχρι και μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Δικαιώνοντας βεβαίως όσους, σε όλη αυτή την επίμαχη περίοδο, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και προέβλεπαν τις μεγάλες συμφορές που θα ακολουθούσαν αν επικρατούσαν άφρονες πολιτικές.
Οι οποίοι παρεμπιπτόντως τότε αντιμετωπίζονταν στην καλύτερη περίπτωση ως προπαγανδιστές ή επαγγελματίες καταστροφολόγοι και στη χειρότερη ως προδότες, δωσίλογοι και γενικώς εγκληματίες που δήθεν υπηρετούν τα συμφέροντα των ισχυρών και επιδιώκουν μετά πάθους το κακό του λαού!
Οι αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου, αλλά κυρίως το χρονικό που φέρνει στο φως το «ΒΗΜΑ της Κυριακής», δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία για το τι πραγματικά συνέβη και για το εύρος, την ένταση και το βάθος της απειλής που αντιμετώπισε η χώρα σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο ταλάντευσης, από το ένα καλοκαίρι στο άλλο.
Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η απειλή, το σχέδιο δηλαδή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν πραγματικό, είχε προετοιμασθεί στις λεπτομέρειές του και ήταν έτοιμο να εκτελεσθεί αν για οποιονδήποτε λόγο οι εταίροι έκριναν ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν προχωρά ή δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί από την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Οι λεπτομέρειες αντιμετώπισης μιας επερχόμενης τραπεζικής κρίσης είναι ανατριχιαστικές και ξεπερνούν κατά πολύ τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο την άνοιξη του 2013.
Ας μην έχουμε λοιπόν αμφιβολίες για τις διαθέσεις των εταίρων μας. Ένιωθαν την Ελλάδα οικονομικά ανίσχυρη και πολιτικά αδύναμη να χειρισθεί την κρίση. Και προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιες σχεδίαζαν την αποκοπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Ούτε εκβιασμοί, ούτε μπλόφες, ούτε πολύ περισσότερο εθνικές προδοσίες κι άλλες ανοησίες σαν και αυτές που ξεστομίζουν αστόχαστοι πολιτικοί που δεν μπορούν να εγγυηθούν το παραμικρό.
Αυτό που πρέπει να μείνει απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι πως θα θωρακισθεί η χώρα, η οικονομία της και βεβαίως η ελληνική πολιτική ώστε να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στο χείλος του γκρεμού, αντιμέτωποι με τόσο δραματικά διλήμματα μεταξύ σωτηρίας και εθνικής καταστροφής.