Δικογραφία σε βάρος 47χρονου σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τη κατηγορία ότι εμπορευόταν, μέσω του Facebook, πανεπιστημιακές και διπλωματικές εργασίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook εντοπίστηκε προφίλ, μέσω του οποίου οι διαχειριστές του αναλάμβαναν την εκπόνηση και επιμέλεια πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αμοιβής.
Σύμφωνα με το προφίλ, οι διαχειριστές είχαν δημιουργήσει ιστοσελίδα, όπου πραγματοποιείτο η συγγραφή πανεπιστημιακών εργασιών, κατά τη διάρκεια των εξαμήνων, καθώς και πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών για διάφορους τίτλους σπουδών.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως ο 47χρονος, ο οποίος δήλωνε άνεργος, είχε μια ομάδα 50 περίπου εκπονητών εργασιών κάθε είδους και ανάλογα την εργασία (πτυχιακή, μεταπτυχιακή, διδακτορικό) κυμαίνονταν η αμοιβή που ξεκίναγε από 2.000-3.000 ευρώ και έφτανε έως και 10.000 ευρώ.Εκτιμάται πως «πωλούσε» εργασίες τους τελευταίους 18 μήνες τουλάχιστον ενώ από την έως τώρα έρευνα έχει διαπιστωθεί ένα «πελατολόγιο» περίπου 250 ατόμων, ενώ εκτιμάται ότι οι «αγοραστές» ξεπερνούν τις 2.500.

Τα στοιχεία γνωστοποιήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Από την ψηφιακή ανάλυση που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προέκυψε ότι διαχειριστής ήταν ο 47χρονος ενώ σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο βιβλιάρια καταθέσεων και τρεις σελίδες με κινήσεις τραπεζικού λογαριασμού, με στοιχεία του 47χρονου, εσωτερικός σκληρός δίσκος και ντοσιέ με χειρόγραφες σημειώσεις και εκτυπώσεις.
Επιπλέον, κατά την έρευνα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, βρέθηκαν αποθηκευμένα λογιστικά φύλλα (excel), από τα οποία προέκυψε ότι συνεργαζόταν τουλάχιστον με 108 άτομα, τους οποίους χρησιμοποιούσε ως συντάκτες των εργασιών.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι «είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκπόνηση πανεπιστημιακών, πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, τις οποίες και παρέλαβαν, 200 άτομα, ενώ το κέρδος και το «πελατολόγιο» θα προκύψει από την περαιτέρω ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων».
Ενδεικτικά, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι διπλωματικές εργασίες αφορούν στις ειδικότητες των Πανεπιστημιακών Σχολών: Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Πνευματικά Δικαιώματα, Πληροφορική, Εμπορία –Διαφήμιση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τουριστικά, Νευρολογία –Νευροφυσιολογία, Ιστορία, Προσχολική Εκπαίδευση, Μarketing, Internet και Γεωργία, Βιομηχανικά Απόβλητα, Δυναμική Κατασκευών, Νεοελληνική Γλώσσα, Εργασιακό Άγχος, Φιλολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Φυσικό Αέριο.
Τα ψηφιακά αρχεία θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Το προανακριτικό υλικό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ονομαστικός κατάλογος των φοιτητών, που αγόρασαν την διπλωματική εργασία τους, αλλά και των συντακτών των εν λόγω εργασιών, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.