Πόσο μας επηρεάζει η πολιτική αστάθεια;

Κάθε φορά που έχουμε εκλογές (είτε Δημοτικές, είτε Περιφερειακές, είτε Ευρωεκλογές είτε Εθνικές)…

Πόσο μας επηρεάζει η πολιτική αστάθεια; | tovima.gr
Κάθε φορά που έχουμε εκλογές (είτε Δημοτικές, είτε Περιφερειακές, είτε Ευρωεκλογές είτε Εθνικές), το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θέτει το γνωστό δίλημμα στον ψηφοφόρο: Οι εκλογές είναι (για πρώτη φορά) «εξαιρετικά κρίσιμες» για την χώρα και αν δεν μας ψηφίσετε, είτε θα καταρρεύσει η κυβέρνηση και συνεπώς η πολιτική σταθερότητα (σύμφωνα με τον Α πολιτικό), είτε θα συνεχιστεί η «αντιλαϊκή» πολιτική οπότε (βεβαίως) θα επιταχυνθεί η πολιτική αστάθεια (σύμφωνα με τον Β πολιτικό).
Σημειώνω (προτού με παρερμηνεύσουν οι αναγνώστες/αναγνώστριες) ότι δεν θέλω να λάβω πολιτική θέση σχετικά με το αν η πολιτική αστάθεια προκληθεί/ενισχυθεί από την απόρριψη (μέσω της δημοκρατικής μας ψήφου) του Α ή του Β. Αυτό που πιστεύω ενδιαφέρει όλους μας είναι κατά πόσο η «πολιτική αστάθεια» επηρεάζει την οικονομία μας.
Εδώ λοιπόν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση.

Η βάση δεδομένων της World Bank επεξεργάζεται δείκτες πολιτικής σταθερότητας (από το 1996 μέχρι το 2012) σύμφωνα με τους οποίους η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα κατέγραψε μέγιστη τιμή το 2002 και βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση από το 2007 μέχρι το 2012. Σημειώνω δε ότι η παραπάνω πτώση συνδυάζεται με πτώση των επενδύσεων από το 22,5% του ΑΕΠ το 2002 στο 12,9% του ΑΕΠ το 2012.

Για να αξιολογήσω λοιπόν τη σχέση μεταξύ πολιτικής σταθερότητας, επενδύσεων (% του ΑΕΠ) και ρυθμού ανάπτυξης, εκτιμώ ένα απλό οικονομετρικό υπόδειγμα (VAR) όπου η σχέση αιτιότητας «τρέχει» από την πολιτική σταθερότητα στις επενδύσεις και μετά στο ρυθμό ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Η μείωση της πολιτικής σταθερότητας οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ εντός του ιδίου έτους και κατά μία ποσοστιαία μονάδα το επόμενο έτος. Οδηγεί επίσης σε μείωση της ανάπτυξης κατά 1 ποσοστιαία μονάδα εντός του ιδίου έτους και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος. Με άλλα λόγια, εαν ενισχυθεί η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, θα έχουμε συνέχεια της ύφεσης το 2014 (αντι 0,6% προβλεπόμενης ανάπτυξης) και περίπου μηδενική ανάπτυξη το 2015.
*Ο κ. Κώστας Μήλας, είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk