Σε αναβάθμιση της Ελλάδας όσον αφορά το αξιόχρεό της σε ξένο και εγχώριο νόμισμα, σε «Β-» από «CC» προχώρησε ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information, Inc. (R&I) διατηρώντας παράλληλα ως σταθερές τις προοπτικές (outlook) τις ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αναβάθμισε σε B- από CC το αξιόχρεο του Οργανισμού Ελληνικών Σιδηροδρόμων, αναφέροντας ότι η επιχείρηση έχει την αμετάκλητη και χωρίς όρους εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. O οίκος R&I υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει πληγεί από τα μέτρα λιτότητας και η ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη, καθώς προβλέπει πως το 2014 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0% ως 1%.

Δεδομένου πάντως πως ανακάμπτει η ευρωπαϊκή οικονομία, οι πιθανότητες κλυδωνισμών ή απόκλισης από τους στόχους για το χρέος, είναι χαμηλές.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει ως βασικές ανησυχίες την υψηλή ανεργία και τον επίμονο αποπληθωρισμό, εκτιμώντας πως αν η εγχώρια ζήτηση δεν ενισχυθεί και η οικονομία δεν ανακάμψει, θα είναι δύσκολο να μειωθεί το χρέος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Παράλληλα, προβλέπει πως θα πάρει πολύ χρόνο πριν ο τραπεζικός τομέας επανακτήσει την ικανότητά του στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης.

Όπως αναφέρει επίσης το χρέος από 175% του ΑΕΠ το 2013, εκτιμάται σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βρυξελών στο 125% του ΑΕΠ το 2020.

Να σημειωθεί, πως η Bank of America Merrill Lynch, σε ειδική της μελέτη, προβλέπει στην ουσία σταδιακή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς για εφέτος υποστηρίζει πως η Αθήνα θα πρέπει να αναμένει μια πολύ μικρή αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα.

Προβλέπει πως η σχετική απόφαση των δανειστών το β΄ εξάμηνο θα μειώνει το ελληνικό χρέος μόλις κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, φέρνοντάς το στο 124% του ΑΕΠ το 2020, ενώ μία ακόμα αναδιάρθρωση προς τον επίσημο τομέα θα συζητηθεί μετά το 2020, προκειμένου το συνολικό χρέος να πέσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.