Σουφλέ πράσων με μετσοβόνε και σύγλινο

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό πράσα, σε ροδέλες

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

150 γρ. σύγλινο, σε φέτες

αλάτι, πιπέρι

250 γρ. τυρί μετσοβόνε ΠΟΠ, τριμμένο

Για την μπεσαμέλ

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό

100 γρ. τυρί μετσοβόνε ΠΟΠ, τριμμένο

2 αβγά, τους κρόκους, ελαφρώς χτυπημένους

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα πράσα για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε.

Σε άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το σύγλινο. Αλατοπιπε-ρώνουμε, προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μετσοβόνε, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε ώσπου να ψηθεί το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα έως ότου δημιουργηθεί μια ρευστή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μετσοβόνε, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα πήλινο σαγανάκι βάζουμε τα σοταρισμένα λαχανικά και τα καλύπτουμε με την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk