Επείγοντα δεν σημαίνει ΕΚΑΒ

«Σκεφθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να παραλάβουμε ασθενή από την περιοχή της Βούλας και να πρέπει να τον μεταφέρουμε στο Αττικόν, διότι το Ασκληπιείο, το Τζάνειο και το Κρατικό της Νίκαιας

«Σκεφθείτε ότι μπορεί να χρειαστεί να παραλάβουμε ασθενή από την περιοχή της Βούλας και να πρέπει να τον μεταφέρουμε στο Αττικόν, διότι το Ασκληπιείο, το Τζάνειο και το Κρατικό της Νίκαιας δεν εφημερεύουν εκείνη την ημέρα. Αν στα νοσοκομεία δημιουργηθούν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα εφημερεύουν καθημερινά, το ΕΚΑΒ θα έχει πολύ καλύτερους χρόνους από την ώρα παραλαβής του περιστατικού ως και τη στιγμή άφιξής του στο νοσοκομείο» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Δημήτρης Πύρρος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής, επισημαίνοντας ένα τεράστιο πρόβλημα.
Απαντες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι επείγουσα ιατρική σημαίνει αποκλειστικά ΕΚΑΒ. Μόνο που το ΕΚΑΒ είναι – ή θα έπρεπε να είναι – σημαντικό κομμάτι ενός ολόκληρου συστήματος επικεντρωμένου στην επείγουσα ιατρική. Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λειτουργούν ουσιαστικά ως εξωτερικά ιατρεία, κυρίως με γιατρούς και νοσηλευτές των κλινικών οι οποίοι δεν έχουν εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική. Δεν εφημερεύουν καθημερινά, όπως θα έπρεπε, αλλά κάθε τέσσερις ημέρες μαζί με την εφημερία του νοσοκομείου στο οποίο ανήκουν.
Αντιδράσεις εκ των έσω


Το θέμα έχει τεθεί σε όλους τους υπουργούς Υγείας των τελευταίων ετών. Ολοι δείχνουν ενδιαφέρον, διαβεβαιώνουν ότι θα σχεδιάσουν σύστημα επείγουσας ιατρικής στην Ελλάδα, αλλά στο τέλος οι υποσχέσεις μένουν γράμμα κενό περιεχομένου. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο δεν προχώρησαν, παρά τις καλές προθέσεις των εκάστοτε υπουργών Υγείας, είναι – όπως μαρτυρούν παράγοντες του χώρου της Υγείας – οι πιέσεις που ασκήθηκαν τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια από μερίδα νοσοκομειακών γιατρών.

«Με τη λειτουργία των ΤΕΠ κόβεται ο ομφάλιος λώρος μεταξύ εισαγωγής και νοσηλείας. Σταματούν τα λεγόμενα «βαλιτσάκια», δηλαδή η δυνατότητα ορισμένων γιατρών να λειτουργούν πελατειακά»
εξηγεί παλιό στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Αποψή του είναι ότι ο λόγος για τον οποίο δεν προχωρεί δεν είναι οικονομικός. «Με τη σωστή λειτουργία των ΤΕΠ φεύγουν οι μισοί ασθενείς από την εφημερία και αποφορτίζεται έτσι αμέσως η λειτουργία του νοσοκομείου. Επομένως δεν υπάρχει επιπλέον κόστος».
Ο κ. Πύρρος εξηγεί ότι τις ημέρες που εφημερεύουν τα μεγάλα νοσοκομεία συνωστίζονται 1.000-1.200 άτομα. «Ο «Ευαγγελισμός» έχει φθάσει να έχει και 1.400 άτομα. Αν εφημέρευαν καθημερινά τα ΤΕΠ, τα περιστατικά δεν θα ξεπερνούσαν τα 400 στην εφημερία» σημειώνει.

«Οταν ήμουν στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», προσπάθησα να οργανώσω το ΤΕΠ. Δυστυχώς, όμως, ο ιατρικός κόσμος δεν ήθελε ποτέ ανεξάρτητα, οργανωμένα ΤΕΠ. Οι συνάδελφοί μου δεν ήθελαν να μοιραστούν τα κρεβάτια των κλινικών τους με ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση στους ίδιους»
τονίζει ο κ. Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών – εξελέγη καθηγητής πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά ακόμη δεν έχει διοριστεί.
Αν και για το ΤΕΠ όλοι οι ασθενείς είναι ανώνυμοι, είτε εφοπλιστές είτε άποροι, ωστόσο «είναι όαση για όλους τους ασθενείς που είναι άστεγοι, ανασφάλιστοι, μετανάστες» λέει ο κ. Καραμπίνης και εξηγεί: «Μπορεί να μην έχουν δυνατότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας και το ΤΕΠ είναι γι’ αυτούς καταφύγιο, αφού εκεί αξιολογούνται αποκλειστικά και μόνο βάσει των προβλημάτων υγείας».
Αυτό βεβαίως μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν στο εν λόγω τμήμα εργάζονται γιατροί επειγοντολόγοι (ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί η εξειδίκευση στην Ελλάδα), νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι που θα συνεργάζονται με τα άλλα τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου, αλλά οργανικά θα ανήκουν στο ΤΕΠ. Αυτοί θα κρίνουν ποια περιστατικά είναι επείγοντα για εισαγωγή. Οι γιατροί των κλινικών θα μπορούν ασφαλώς να κάνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, δεν θα μπορούν όμως να τα βαφτίζουν «επείγοντα».
Σε μία εφημερία 735 άτομα


Οπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής κ. Παναγιώτης Αγγουριδάκης, στην Ελλάδα δεν λειτουργούν ικανοποιητικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία Ειδικοτήτων, με συνέπεια να συνωστίζονται στα ΤΕΠ εκατοντάδες ασθενείς. Ο μέγιστος αριθμός περιστατικών στο ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ήταν 735 άτομα σε μία εφημερία, αριθμός μεγαλύτερος απ’ αυτόν των νοσηλευομένων εκεί. Συχνά υπερβαίνει τους 30 ανά ώρα ο αριθμός των προσερχομένων στα ΤΕΠ τις ώρες αιχμής, επομένως η αναμονή για να εξετασθούν συχνά ξεπερνά το δίωρο, γεγονός που διαπιστώθηκε και από τους ελεγκτές του ΥΥΚΑ τον Δεκέμβριο του 2012.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα ΤΕΠ είναι 0,4 ανά κάτοικο το έτος. Με βάση αυτά τα δεδομένα στα δύο ΤΕΠ της πόλης του Ηρακλείου θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται περίπου 80.000 ασθενείς το έτος· στην πράξη αγγίζουν τις 200.000. Βάσει των δεδομένων, στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ θα έπρεπε να υπηρετούν 16 μόνιμοι γιατροί, ενώ σήμερα υπηρετούν τρεις μόνιμοι και άλλοι τρεις με ειδικό καθεστώς. Στο ΤΕΠ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν δέκα μόνιμοι γιατροί αποκλειστικής απασχόλησης και υπηρετούν ένας μόνιμος και ένας επικουρικός.
Ο κ. Αγγουριδάκης κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ειδικότητα της Επείγουσας Ιατρικής, η οποία δεν έχει καθιερωθεί ακόμη στην Ελλάδα, «αν και έχει προταθεί από το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Υγείας η αναγνώρισή της ως εξειδίκευσης από το 2006». Ωστόσο, προσθέτει, η διαδικασία από το ΚΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
ΤΕΠ
Γιατί υπάρχει δυσλειτουργία

Η λειτουργία των ΤΕΠ στην Ελλάδα είναι πολύ συχνά προβληματική και για τους ασθενείς που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και για τους γιατρούς που εμπλέκονται στη λειτουργία τους, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής κ. Παναγιώτης Αγγουριδάκης και αποδίδει τη δυσλειτουργία τους στους εξής λόγους:
  • Ο αριθμός των ηλικιωμένων και των ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας διαρκώς αυξάνεται διεθνώς, με συνέπεια τις συχνές επισκέψεις αυτών στα ΤΕΠ, τις συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο και την έξοδο των ασθενών με οριακά σταθερή κατάσταση της υγείας τους.
  • Η αύξηση των βαρέως και σοβαρά πασχόντων ασθενών στο ΤΕΠ, σε συνδυασμό με την πολύ συχνή αδυναμία των ΜΕΘ να εισάγουν ασθενείς, δημιουργεί άλλο ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισης, παρακολούθησης και διακομιδής τους σε άλλο νοσοκομείο.
  • Η αντιμετώπιση των υπερηλίκων και των ατόμων με χρόνια προβλήματα υγείας απαιτεί πολλές και συχνά χρονοβόρες εξετάσεις και παραμονή τους στον χώρο της Βραχείας Νοσηλείας του ΤΕΠ ώσπου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή μη στο νοσοκομείο.
Παρόμοιες δυσκολίες, όπως τονίζει ο κ. Αγγουριδάκης, δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα ΤΕΠ αλλά και οι κλινικές, του παθολογικού κυρίως τομέα, με συνέπεια την αδυναμία της ταχείας απορρόφησης των εισαγωγών και τη δημιουργία του αδιαχώρητου από φορεία στο ΤΕΠ.
Επιπροσθέτως, στην Ελλάδα ο αριθμός των ανασφαλίστων και των οικονομικά αδυνάτων αυξάνεται διαρκώς, με συνέπεια να προσέρχονται στο ΤΕΠ ασθενείς ακόμη και για μικρά προβλήματα υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk