Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 φιλορώσοι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, περίπου 20 «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη. Ο ίδιος πρόσθεσε στη σελίδα του στο Facebook ότι ένας ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τέσσερις αυτονομιστές συνελήφθησαν.

Νωρίτερα, το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ άτομα από την πλευρά των φιλορώσων, ενώ δήλωσε ότι υπάρχουν και τραυματίες.

Ουκρανοί αστυνομικοί προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου της αστυνομίας στη Μαριούπολη, όταν δέχτηκαν τα πυρά φιλορώσων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax.

Το κτίριο στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές της επαρχίας Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει ότι τρεις φιλορώσοι σκοτώθηκαν και 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Ο ουκρανικός ιστότοπος 0629.com.ua μετέδωσε ότι πολλά τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού κινούνται στους δρόμους της πόλης, ενώ οδοφράγματα έχουν δημιουργεί με φλεγόμενα λάστιχα και το κέντρο της πόλης είναι κλειστό για τα οχήματα.

Πούτιν:«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία»

Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έφτασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Μαριούπολη και σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

«Η Ρωσία έγινε ισχυρότερη με την Κριμαία» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος σε σύντομη ομιλία του, παρακολουθώντας την στρατιωτική παρέλαση στη Σεβαστούπολη.

«Είμαι σίγουρος ότι το 2014 θα μπει στην ιστορία ως το έτος στο οποίο τα έθνη που ζουν εδώ αποφάσισαν να είναι μαζί με τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την ιστορική αλήθεια και τη μνήμη των προγόνων μας» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά εμείς θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες γιατί είμαστε μαζί, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε γίνει πιο ισχυροί».

Ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος παρέστη το πρωί της Παρασκευής στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, μεταβαίνει για πρώτη φορά στην Κριμαία, η προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία το Μάρτιο καταγγέλθηκε από τη Δύση.

Ο Πούτιν απευθυνόμενος σε χιλιάδες συγκεντρωμένους στην Κόκκινη Πλατεία δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Είπε ότι η 9η Μαΐου που είναι γνωστή ως «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία, είναι μια «ημέρα θλίψης και αιώνιας μνήμης» και τόνισε ότι «η σιδερένια θέληση του σοβιετικού λαού» έσωσε την Ευρώπη από τη δουλεία. Ορκίστηκε, επίσης, να υπερασπιστεί την «μητέρα πατρίδα».

Οι σημαίες των παρελάσεων στους δρόμους κάθε μικρής και μεγάλης πόλης στη Ρωσία υψώθηκαν όχι μόνο για να τιμήσουν τη νίκη επί των ναζί το 1945 αλλά κυρίως για να ενισχύσουν το σημερινό αίσθημα «ρωσικού μεγαλείου», με φόντο την ουκρανική κρίση που παραμένει εκτός ελέγχου.

Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στις παρελάσεις με τις ρωσικές σημαίες στην προσαρτηθείσα Κριμαία, παρόντος και του Πούτιν.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών καταδικάζει την επίσκεψη του Πούτιν στην Κριμαία, τονίζοντας ότι εντείνει την κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα ήταν κρίμα εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε τους εορτασμούς για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να επισκεφθεί την Κριμαία.

Aπό την Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου, που κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, δεν είχαν πρακτικό αποτέλεσμα.

«Οπως διαμορφώνεται η κατάσταση, μού φαίνεται ότι τα λόγια του προέδρου Πούτιν δεν είχαν μέχρι στιγμής πρακτική διάσταση» είπε ο πολωνός πρωθυπουργός.