Ενας 62χρονος τελωνειακός υπάλληλος που υπηρετεί στο Κιλκίς, η 59χρονη σύζυγός του, ο 33χρονος γιος του και η 27χρονη κόρη του συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας με την κατηγορία της κατ’ εξακολούθηση λαθρεμπορία ποτών, ενώ ο τελωνειακός κατηγορείται επιπλέον για κατάχρηση εξουσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της Τετάρτης στο δρόμο Πετριτσίου –Θεσσαλονίκης, σε περιοχή του νομού Κιλκίς, εντοπίστηκε ο 33χρονος γιος του τελωνειακού να μεταφέρει με Ι.Χ αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της μητέρας του, μεγάλο αριθμό από φιάλες με οινοπνευματώδη ποτά, διαφόρων εταιρειών, χωρίς να φέρουν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε μεταβεί στην γειτονική π.Γ.Δ.Μ., όπου προμηθεύτηκε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Στη συνέχεια εισήλθε ξανά στη χώρα μας, από τον Τελωνειακό Σταθμό του Κιλκίς, κατά τη διάρκεια που εκτελούσε υπηρεσία ο 62χρονος πατέρας του, ο οποίος του παρείχε τη σχετική «κάλυψη», παραλείποντας τη διενέργεια τελωνειακού ελέγχου, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον, το ρόλο του προπομπού, στη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων είχαν αναλάβει – από κοινού – η μητέρα και η αδελφή του, οι οποίες επέβαιναν σε άλλο όχημα, προκειμένου να «ανιχνεύουν» και να εντοπίζουν έγκαιρα αστυνομικούς που τυχόν έκαναν ελέγχους σε διερχόμενα οχήματα προκειμένου να ειδοποιούν άμεσα τον 33χρονο.
Τα λαθραία ποτά, όπως προέκυψε, προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση στην ελληνική αγορά, μέσω καταστημάτων εμπορίας ποτών (κάβες), που διατηρούν και εκμεταλλεύονται, τόσο ο 33χρονος όσο και η μητέρα του, σε πόλεις του νομού Κιλκίς.
Όπως λένε οι αστυνομικοί «από την εγκληματική τους δραστηριότητα, οι εμπλεκόμενοι, πέραν του κέρδους από την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους (κάβες ποτών), αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών και δασμών, προς το ελληνικό Δημόσιο», ενώ έφερναν λαθραία ποτά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τα τελευταία δυο χρόνια.
Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 33χρονος τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκαν μέσα στο χώρο αποσκευών του οχήματος, 18 κούτες που περιείχαν συνολικά 216 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι και τζιν), γνωστών επώνυμων εταιρειών, χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Σε σωματική έρευνα στον 33χρονου βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 1.160 ευρώ, κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις, με μάρκες και ποσότητες φιαλών οινοπνευματωδών – αλκοολούχων ποτών, ενώ στην κατοχή του 62χρονου τελωνειακού βρέθηκαν κινητό τηλέφωνο, 455 ευρώ και 2.700 δηνάρια Σκοπίων.
Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση (κάβα εμπορίας ποτών), ιδιοκτησίας της 59χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 247 φιάλες ποτών (ουίσκι και τζιν), ενώ σε έρευνα οικίας της οικογένειας, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 905 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε καθώς θεωρήθηκε πως προέρχεται από τη λαθρεμπορία.
Τα κατασχεθέντα προϊόντα θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο Θεσσαλονίκης, για τον καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο των εμπλεκομένων.
Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.