Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Associated Press ζήτησε «ως τούρκος πολίτης να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του, ιδιαίτερα της θρησκευτικής ελευθερίας». Τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν σημεία της συνέντευξης.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βελτίωσε την κατάσταση σε ο,τι αφορά τα δικαιώματα των χριστιανών στην Τουρκία «αλλά αυτά δεν είναι αρκετά» δήλωσε ο Οικουμενικός πατριάρχης. «Αναγνωρίζουμε ότι έγιναν βήματα, εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας γι αυτά στον κ. Ερντογάν αλλά οφείλω να πω ότι αυτά δεν αρκούν».
Ο Πατριάρχης δεν έκρυψε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. «Είχαμε ελπίδες οι οποίες όμως δεν υλοποιηθήκαν» δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα θέμα θρησκευτικής ελευθερίας».
Σε ερώτηση σχετική με το ότι ο Ερντογάν συνδέει το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης με αντίστοιχα μέτρα για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα ο Οικουμενικός πατριάρχης απάντησε: «Δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Είμαι υπέρ του τζαμιού, ακόμη και για περισσότερα τζαμιά σε μέρη όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να προσεύχονται σύμφωνα με την πίστη τους, αλλά τι μπορώ να κάνω;»
Ο Πατριάρχης τόνισε ότι το θέμα δεν αφορά ελληνικούς νόμους, αφορά την ευθύνη της Τουρκίας να προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία των πολιτών της. «Είμαι τούρκος πολίτης, γεννήθηκα στην Τουρκία και υπηρέτησα στον τουρκικό στρατό δυο χρόνια. Απαιτώ τα πλήρη δικαιώματα μου σαν τούρκος πολίτης και όχι μόνο για μένα αλλά και για όλη την κοινότητα μου».
,