«Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη νέα Ελλάδα, αλλά ποιες ήταν οι προβλέψεις του για τη σημερινή; Δεν έλεγε πως θα χρειαστεί συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, νέα μέτρα λιτότητας και πέρσι και φέτος, ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ότι δεν θα βγούμε στις αγορές; Στη σημερινή Ελλάδα οι προβλέψεις, οι προσδοκίες σας, διαψεύστηκαν» απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η νέα Ελλάδα του κ. Τσίπρα θα διώχνει επενδύσεις και επενδυτές; Θα επανακρατικοποιήσει όλες τις επιχειρήσεις. Και τις ζημιογόνες; Θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κράτος, θα διώξει την επιχειρηματικότητα; Αυτή είναι η Ελλάδα της στασιμότητας, του τέλματος. Εμείς αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και τη σταθερότητα στο εσωτερικό. Βήμα- βήμα, οδηγούμε τη χώρα στο αύριο» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Επανειλημμένα στη σημερινή ομιλία του, όπως και κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως τα στοιχεία που δικαιώνουν τις κυβερνητικές προβλέψεις για το 2014 έχουν επικυρωθεί από την Eurostat, χωρίς αμφισβήτηση. Αυτό υπήρξε και το κεντρικό του επιχείρημα, σχετικά με την αξιοπιστία των θετικών προβλέψεων που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2015- 2018:

«Αναφέρθηκε ότι οι στόχοι είναι υπεραισιόδοξοι. Το παρελθόν, όμως, είναι καλός σύμμαχος. Οι εκτιμήσεις μας και για την οικονομική μεγέθυνση είναι πιο ρεαλιστικές. Όπως αποδέχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα θα έχει αύξηση του ΑΕΠ 2,8% κατά ετήσιο μέσον όρο, την επόμενη πενταετία. Και δεν έχει υπολογιστεί σ’ αυτό η συμβολή των φιλικών προς την επιχειρηματικότητα αλλαγών, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Εξάλλου, σε εκτενή αναφορά του στην ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΡ Φώτη Κουβέλη επανέλαβε τις χθεσινές του διευκρινίσεις, ότι η προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αύξηση των φορολογικών εσόδων αναμένεται να προέλθει από τη βελτίωση της φοροδοτικής ικανότητας και συμμόρφωσης των Ελλήνων, όπως και από την αύξηση της κατανάλωσης, και όχι από νέα φορολογικά μέτρα.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτεύχθηκαν. Η ύφεση έγινε πιο ρηχή. Η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της και βγαίνει στις αγορές. Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα κι η χώρα γυρίζει σελίδα. Κερδίζουμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση. Δεν θριαμβολογούμε. Γνωρίζουμε, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πως η πορεία είναι μακρά, δύσκολη, με εμπόδια -και δεν έχουμε βγει απ’ την κρίση. Επιλέγουμε, όμως, να οικοδομήσουμε με σταθερότητα σ’ αυτό που η χώρα πέτυχε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε:

«Η κοινωνική ευαισθησία που κάποιοι επικαλούνται, δεν είναι προνόμιο ορισμένων στην αίθουσα. Καρδιά και ψυχή διαθέτουν πολλοί εδώ μέσα -και κυρίως οι βουλευτές της πλειοψηφίας, που πήραν κρίσιμες αποφάσεις. Γιατί εκεί φαίνεται η καρδιά και η ψυχή».