Στην κινούμενη άμμο της ΝΕΡΙΤ

Το τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στα χέρια του κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη στα χέρια του κ. Αντώνη Μακρυδημήτρη, καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τοποθέτηση του κ. Μακρυδημήτρη στην «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής της ΝΕΡΙΤ ήρθε μία ημέρα μετά την απομάκρυνση από τη θέση αυτή του κ. Γ. Προκοπάκη.
Οι ακαδημαϊκές γνώσεις του κ. Μακρυδημήτρη ίσως αποδειχθούν πολύτιμες σε έναν νεοσύστατο φορέα, ο οποίος μπορεί να έχει ζωή ολίγων ημερών αλλά παρουσιάζει ήδη όλες τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας: αδιαφάνεια, πολιτικές παρεμβάσεις, πόλεμος μικροσυμφερόντων, νεποτισμός και παρατυπίες. Αν σε αυτά προσθέσουμε και αυτό που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) χαρακτηρίζει «μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας», αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους για τους οποίους η ΝΕΡΙΤ έχει εξελιχθεί σε… Βατερλό.
Εντεκα μήνες μετά το λουκέτο της ΕΡΤ, η ΝΕΡΙΤ, που πήρε τη σκυτάλη από τη ΔΤ την περασμένη Κυριακή, δεν έχει ακόμη στελεχωθεί με προσωπικό, ενώ οι σχετικές διαδικασίες έχουν παγώσει ως το διάστημα μετά τις εκλογές. Οι συμβασιούχοι με δίμηνες συμβάσεις της ΔΤ θα παραμείνουν στη ΝΕΡΙΤ τουλάχιστον ως το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα του νέου φορέα συνεχίζει να παρουσιάζει τρομακτικές ελλείψεις, ενώ όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έκλεισε πέντε κανάλια, δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς και μια ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο και δεν έχει καταφέρει ως σήμερα να λειτουργήσει κανονικά έστω και ένα τηλεοπτικό κανάλι.
Ο πόλεμος των στελεχών


Οπως τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ κ. Θ. Φορτσάκης, αιτία της απομάκρυνσης του κ. Προκοπάκη ήταν η «δυσλειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου» καθώς και προβλήματα στην ομαλή επικοινωνία του Εποπτικού με το Διοικητικό, τα οποία χρεώνει στον κ. Προκοπάκη.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» μαζί του έκανε σοβαρές καταγγελίες για φαινόμενα νεποτισμού και παρατυπιών στη ΝΕΡΙΤ και άφησε σαφείς αιχμές για σχέσεις μεταξύ μελών του Συμβουλίου και παραγόντων σε παραγωγές που αυτό ενέκρινε.

«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί απομακρύνθηκα. Ρώτησα το Εποπτικό Συμβούλιο και δεν πήρα πειστική απάντηση. Αυτό που μου ανέθεσαν να κάνω, δηλαδή να ανοίξω ένα κανάλι και να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά, νομίζω ότι το κατάφερα. Πραγματικά έμεινα έκπληκτος όταν άκουσα την απόφαση του Συμβουλίου»
αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι τον έπαυσαν από τα καθήκοντά του γιατί δεν έκανε τα στραβά μάτια. Παραδέχεται ωστόσο ότι οι σχέσεις μεταξύ των μελών του Διοικητικού ήταν «προβληματικές».
Από την πλευρά του ο κ. Φορτσάκης αναφέρει: «Δύο-τρεις φορές ζήτησα από τον κ. Προκοπάκη να με ενημερώσει για το αν υπήρχαν ανάλογα προβλήματα, αλλά εκείνος δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει. Μας ανέφερε προφορικώς για κάποιες ατασθαλίες, κάναμε έλεγχο και διαπιστώσαμε ότι οι καταγγελίες του ήταν μάλλον υπερβολικές». Ο κ. Φορτσάκης προσθέτει ότι υπήρξαν επίσης παραλείψεις από τον κ. Προκοπάκη, όπως για παράδειγμα ότι ως την ημέρα που απομακρύνθηκε δεν είχε υποβάλει επιχειρησιακό σχέδιο και κανονισμούς της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά σημειώνει ότι ο κ. Προκοπάκης είναι ένας ακέραιος άνθρωπος, ο οποίος όμως «έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τους γύρω του».
Οσο για την επιλογή του νέου προέδρου, λέει ότι ήταν ιδέα του Εποπτικού Συμβουλίου και αποφασίστηκε με κριτήριο την εμπειρία του σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Επίσης τονίζει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα του κ. Μακρυδημήτρη είναι πως «δεν έχει καμία σχέση με την τηλεόραση». Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι όντως το μεγαλύτερο προσόν ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει να διοικήσει μια δημόσια… ραδιοτηλεόραση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk