Ευάγγελος Βενιζέλος: Ευρωαντλαντική προοπτική για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια

Με βασικά ζητήματα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας συνέρχεται, την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Με βασικά ζητήματα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας συνέρχεται, την Πέμπτη, στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανανεωθεί και να υπογραμμιστεί η δέσμευση και επιθυμία για την ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη συνάντηση.

«Η συνάντηση που οργανώνουμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να ανανεώσουμε και να υπογραμμίσουμε τη δέσμευση μας και την επιθυμία μας για την ευρωατλαντική προοπτική όλης της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

» Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή και χαίρομαι γιατί η λεγόμενη Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014 που ήταν το βασικό αποτέλεσμα της ελληνικής Προεδρίας το 2003, αποκτά τώρα, σε αυτή την Προεδρία, μια νέα δυναμική» κατέληξε.

Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «2004-2014: Δέκα Έτη Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», οι συμμετέχοντες αναμένεται να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευση της ΕΕ στο ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και την αποφασιστικότητα των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ, αλλά και να συζητήσουν τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της πολιτικής για τη Διεύρυνση, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της «ευρωπαϊκής ατζέντας» των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, στη διάσκεψη θα συζητηθούν ακόμη ζητήματα ενέργειας και μεταφορών. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Πέρα από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης: Διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας», οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τα επιτεύγματα και τις ευκαιρίες που προσφέρονται από περιφερειακά φόρα που μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης σχετικά με τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

Θα αξιολογήσουν, επίσης, τις ανάγκες των επενδύσεων σε έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και της οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα των συνδυασμένων διαθέσιμων πόρων -μεταξύ άλλων- μέσω της δημιουργίας ενός στρατηγικού πλαισίου ενισχυμένης συνεργασίας και οικονομικής βοήθειας. Θα συζητήσουν δε, για τον ρόλο της οικονομικής διακυβέρνησης στην προώθηση της διασυνδεσιμότητας.

Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης (στις 15:30), ο κ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ στο περιθώριο της αυριανής διάσκεψης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk