Το μεγάλο «παιχνίδι» με την μετοχή της Eurobank

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, σε ειδική

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου, σε ειδική εκδήλωση του Χρηματιστήριο Αθηνών με την ευκαιρία της εισαγωγής των 9.238.709.677 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,86 δις. ευρώ θα προχωρήσει στο εθιμοτυπικό άνοιγμα της συνεδρίασης σφραγίζοντας έτσι μία νέα εποχή για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η μετοχή του οποίου βρέθηκε στην δίνη εκτεταμένων αναταράξεων το τελευταίο διάστημα.
Από την μία πλευρά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα ( εκκαθάριση στο « Τ+3» και μη άμεση εισαγωγή των νέων μετοχών που προκύπτουν από μία αύξηση κεφαλαίου στην αγορά ) και από την άλλη οι δυνατότητες πρακτικών ενός ιδιότυπου «αρμπιτράζ» (arbitrage), αφού η μετοχή της τράπεζας έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με κέρδη 55,81% από την τιμή των 0,31 ευρώ της δημόσιας τοποθέτησης, οδήγησαν σε μεγάλες ανατάραξης τον τίτλο της τράπεζας.

Εξάλλου ακόμη και μετά τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας και της Τρίτης καθώς από το υψηλό των 0,48 ευρω βρέθηκε ως και 0,36 ευρω (-25%) η μετοχή συνέχισε να καταγράφει κέρδη (+16,12%) σε σχέση με την τιμή διάθεσης των 0,31 ευρώ.

Μία ομάδα επενδυτικών-κερδοσκοπικών χαρτοφυλακίων προχώρησαν σε άμεσες ρευστοποιήσεις τίτλων της τράπεζας, διαθέτοντας εξάλλου αρκετές εναλλακτικές (συναλλαγές μέσα από εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, μέσω ξένων οίκων, μέσω αποθετηρίων τίτλων, μέσω βιβλίων ξένων τραπεζών κτλ), καθώς την ερχόμενη Παρασκευή θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους οι μετοχές που έχουν αγοράσει στα 0,31 ευρώ, κλειδώνοντας έτσι κάποια από τα κέρδη τους.

Πάντως η κίνηση της μετοχής σήμερα δεν αποκλείει κάποιοι από τους επίδοξους κερδοσκόπους να σημειώνουν απώλειες, ενώ συνολικά η εκκαθάριση της Παρασκευής θα μπορούσε να οδηγήσει ανάλογα με την τεχνητή ζήτηση και την προσφορά και σε νέες διακυμάνσεις.

Η ουσία πάντως πάντως είναι υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς πως παρά την μικρή μερίδα αυτή κερδοσκόπων επενδυτών που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε κάθε αγορά και οι οποίοι είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα όποια «παράθυρα» υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο, οι ελληνικές τράπεζες μαζί με την Εθνική το εύρος τιμής διάθεσης της μετοχής για την αύξηση κεφαλαίου 2,5 δις ευρώ της όποια εκτιμάται στα 2 έως 2,6 ευρώ θα αντλήσουν σχεδόν 10 δις. ευρω από τις αγορές για την ανακεφαλαιοποίησή τους με ελκυστικές προμήθειες, 2%-3%, σε σχέση με την δεινή θέση στην οποία βρέθηκε η χώρα και το τραπεζικό σύστημα.
Από την πλευρά της πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προχωρεί σε ελέγχους για τις ανοικτές πωλήσεις στην μετοχή της Eurobank επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης του δεσμευτικά και πανευρωπαϊκά ισχύοντος καθεστώτος που διέπει τις ανοικτές πωλήσεις. Όπως αναφέρει το θεσμικό πλαίσιο «… η χρήση δικαιωμάτων εγγραφής για νέες μετοχές στο πλαίσιο ανοικτής πώλησης μπορεί να διασφαλίσει επαρκώς ότι οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες για διακανονισμό μόνο στην περίπτωση που η ρύθμιση είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται ο διακανονισμός της ανοικτής πώλησης στο προβλεπόμενο διάστημα». Ως εκ τούτου, αναφέρει ,«είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες που να διασφαλίζουν ότι οι μετοχές που προκύπτουν από τα δικαιώματα εγγραφής είναι διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού ή πριν απ’ αυτήν και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που πρόκειται να τεθούν σε ανοικτή πώληση.»
Όπως σημειώνει επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «οι συμφωνίες δανεισμού ή άλλες εκτελεστές απαιτήσεις …. συνάπτονται μέσω των ακόλουθων τύπων, συμφωνιών, συμβάσεων ή απαιτήσεων που είναι νομικά δεσμευτικές για όλη τη διάρκεια της ανοικτής πώλησης.
Συμφωνίες επίσης που αφορούν τα δικαιώματα εγγραφής, στις οποίες το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του δικαιώματα εγγραφής για νέες μετοχές του ίδιου εκδότη και της ίδιας κατηγορίας και καλύπτουν τουλάχιστον τον αριθμό των μετοχών που προτείνεται να τεθούν σε ανοικτή πώληση, υπό την προϋπόθεση ότι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο δικαιούται να λάβει τις μετοχές κατά τον διακανονισμό της ανοικτής πώλησης ή πριν απ’ αυτόν».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά πάντως την προσοχή του επενδυτικού κοινού στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το οικείο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, το χρονοδιάγραμμα της Δημόσιας Προσφοράς χαρακτηρίζεται ως το «αναμενόμενο». Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιεί και διαβεβαιώνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με τα ανωτέρω και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk