Ο Στουρνάρας στο Παρίσι στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

Στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι μετέχει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η σύνοδο έχει ως θέμα «Προσαρμοστικές οικονομίες για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

Στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι μετέχει σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Η σύνοδο έχει ως θέμα «Προσαρμοστικές οικονομίες για κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στα τέλη του 2015 οι άνεργοι στη ζώνη ΟΟΣΑ θα φθάνουν τα 44 εκατομμύρια, ήτοι 11,5 εκατομμύρια περισσότεροι απ’ ότι πριν την κρίση και αυτό παρ’ ότι αναγνωρίζεται τελευταία μια ελαφρά υποχώρηση της ανεργίας.

Ειδικά για την Ευρώπη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των συζητήσεων ο ΟΟΣΑ συμβουλεύει ότι: Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει χαλαρή (διευκολυντική), ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, όπου μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι δικαιολογημένη, λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.

Με την ευκαιρία της Συνόδου, 34 χώρες-μέλη αποδέχθηκαν τη σχετική «Ανακοίνωση» του ΟΟΣΑ με την οποία δεσμεύονται για την εφαρμογή ενός νέου «Παγκόσμιου Πρότυπου Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών».

Το γεγονός ότι πολλές χώρες αλλά και πολλά μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα δεσμεύονται θετικά για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, «σημαίνει το τέλος του τραπεζικού απόρρητου για φορολογικές σκοπιμότητες», υπογραμμίζεται.

Το θέμα των φυσικών καταστροφών ή αυτών που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα συζητήθηκε επίσης εκτενώς. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, οι σεισμοί, οι κοινωνικές αναταραχές, τα βιομηχανικά ατυχήματα, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι επιδημίες, έχουν προκαλέσει στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, σημαντικές ζημιές και οικονομικές απώλειες. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,5 τρισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει «έναν πιο προσεκτικό σχεδιασμό για το μέλλον με στόχο την εντατικοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες και την ενθάρρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για μεγαλύτερη υπευθυνότητα».


Συνάντηση Στουρνάρα-Γκουρία το απόγευμα

Κατ’ ιδίαν συνάντηση θα έχουν το απόγευμα οι κ.κ Γ. Στουρνάρας και Ανχ. Γκουρία στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι γνωστή η διαφωνία του κ. Στουρνάρα με τον μεξικανό επικεφαλής του ΟΟΣΑ για το θέμα της ανάπτυξης το 2014.

Ο ΟΟΣΑ πέρυσι τέτοια εποχή προέβλεπε ύφεση 1,2% για το 2014, ενώ πριν από δύο ημέρες αναθεώρησε την εκτίμηση αυτή στο οριακό -0,3.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ βλέπουν ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ την χρονιά που διανύουμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk