Τροπολογία με την οποία ζητεί η «Ελιά» να θεωρηθεί καθολικός διάδοχος του ΠαΣοΚ ως προς τις οικονομικές οφειλές του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας ευθέως στο στόχαστρο το συγκυβερνών κόμμα. Όπως αναφέρεται σχετικά «κόμματα τα οποία προέρχονται από το μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζόμενούς τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάθε τρίτον με τον οποίον είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Άρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι:

1. Με την παρ.1 δημιουργείται η νομική έννοια της διαδοχής στα πολιτικά κόμματα, όσον αφορά τις οφειλές τους από τη λειτουργία τους, ώστε να διασφαλίζονται το Δημόσιο και οι Τράπεζες αλλά και οι εργαζόμενοι σε περίπτωση αλλαγής της νομικής προσωπικότητας ή και φορολογικής ταυτότητας.

2. Με την παρ.2 ορίζεται η έννοια του μετασχηματισμού και της δημιουργίας καθολικής διαδοχής μεταξύ κομμάτων ενδεικτικά, προκειμένου να περιλαμβάνονται και άλλες παρόμοιες διαδικασίες αλλαγής, δημιουργείται δε αρμοδιότητα του Δικαστηρίου του Αρείου Πάγου να αποφαίνεται επί αμφισβητήσεων καθενός που έχει έννομο συμφέρον από την εφαρμογή της διάταξης, είτε αυτό είναι το νέο κόμμα, ή τα μέλη του συλλογικού οργάνου του μετασχηματισθέντος κόμματος, είτε οι δανειστές τους. Την τροπολογία υπογράφουν οι Ευ. Τσακαλώτος, Π. Λαφαζάνης, Ν. Βούτσης, Νάντια Βαλαβάνη, Μαρία Διακάκη, Δ. Γελαλής, Δ. Γάκης, Ευ. Διαμαντόπουλος, Κατερίνα Ιγγλέζη, Κ. Δερμιτζάκης, Στ. Σαμοίλης, Χ. Ζεϊμπέκ και Αλ. Μεϊκόπουλος.