Πιθανώς θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης εάν μειώσουν περαιτέρω μείωση τα ελλείμματα και το χρέος τους, ανέφερε η Fitch, η οποία πάντως εμφανίστηκε, επιφυλακτική για το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό εξαιτίας της αδύναμης οικονομικής ανάκαμψης.
Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε αρκετές αναβαθμίσεις χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης πέρυσι, στο βαθμό που υποχωρούσε η ύφεσή τους και βελτιώνονταν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη. Μεταξύ τους αναβαθμίστηκε και το rating της Ελλάδας, το Μάιο του 2013.
Σύμφωνα με την Fitch, τις περισσότερες πιθανότητες για αναβάθμιση του αξιόχρεου τους έχουν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Λιγότερες συγκεντρώνουν η Ιταλία και η Σλοβενία.Τον κύριο παράγοντα για ενδεχόμενη αναβάθμιση θεωρεί η Fitch τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση, και στη συνέχεια μείωση, του δημοσίου χρέους. Σε αυτό μπορεί να συντελέσουν επίσης, η διασφάλιση της πρόσβασης στις αγορές και οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι αξιολογήσεις, ωστόσο, όπως ανέφερε ο οίκος σύμφωνα με το Reuters μπορεί να παραμείνουν στάσιμες ή και να μειωθούν εάν είναι αδύναμη η ανάπτυξη και ο λόγος χρέους /ΑΕΠ παραμείνει σταθερό ή συνεχίζει να αυξάνει.
Σύμφωνα με δικά της ιστορικά στοιχεία για το πόσο γρήγορα ανέκτησαν αξιολόγησή άνω του «Β» 10 χώρες που μπήκαν σε κρίση και υποβαθμίστηκαν, η Fitch διαπίστωσε ότι:- Οι χώρες υπέστησαν κατά όρο υποβάθμιση 5,9 βαθμίδων σε διάστημα δύο ετών και ανέκτησαν 4,1 βαθμίδες σε διάστημα 5 ετών και 5,3 βαθμίδες σε διάστημα 10 ετών.- Από το 1970 υπήρξαν μόνο 9 περιπτώσεις όπου η μείωση του Δημοσίου χρέους υπερέβη τις 20 ποσοστιαίες μονάδες σε περίοδο οκταετίας, και εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης σημαντικά ισχυρότερης από αυτήν που αναμένεται σήμερα στην ευρωζώνη.