Βερολίνο: Δυστυχώς, οι πόροι για τη μετεκπαίδευση ξένων εξαντλήθηκαν

Η ιδέα ήταν καλή: Ένα γερμανικό πρόγραμμα (MobiPro-EU) για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Με αυτό, το Βερολίνο αναλάμβανε τη μετεκπαίδευση νεαρών ξένων σε γερμανικές επαγγελματικές σχολές και συγχρόνως κάλυπτε και τις δικές του ανάγκες σε καταρτισμένο προσωπικό. Έως ότου τις προάλλες έσκασε η βόμβα: Τα χρήματα για το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, έχουν ήδη εξαντληθεί. Κι αυτό προκαλεί μεγάλη αναταραχή στους ενδιαφερόμενους.

Η ιδέα ήταν καλή: Ένα γερμανικό πρόγραμμα (MobiPro-EU) για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Με αυτό, το Βερολίνο αναλάμβανε τη μετεκπαίδευση νεαρών ξένων σε γερμανικές επαγγελματικές σχολές και συγχρόνως κάλυπτε και τις δικές του ανάγκες σε καταρτισμένο προσωπικό. Έως ότου τις προάλλες έσκασε η βόμβα: Τα χρήματα για το πρόγραμμα, σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle, έχουν ήδη εξαντληθεί. Κι αυτό προκαλεί μεγάλη αναταραχή στους ενδιαφερόμενους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Άνεργοι νέοι ηλικία 18-35 ετών έχουν από τις αρχές του 2013 τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στη Γερμανία σε ένα από τα 350 αναγνωρισμένα επαγγέλματα, με επιδότηση από το γερμανικό κράτος, στο πλαίσιο του προγράμματος MobiPro-EU.

Το ενδιαφέρον από τις χώρες της ΕΕ -και κυρίως από τις χώρες της κρίσης- είναι μεγάλο, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα διαθέτει τους πόρους για εκπαίδευση σε μια γερμανική επιχείρηση, για μετεκπαίδευση, για τα έξοδα διαμονής στη Γερμανία, οδοιπορικά και περαιτέρω μαθήματα εκμάθησης της γερμανικής. Οι όροι είναι πολύ ελκυστικοί για χιλιάδες νέους που έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, το οποίο αρχικά ίσχυε ως τα τέλη του 2016 και χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό υπουργείο Εργασίας με 139 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, για να μάθουν γερμανικά και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πολλοί νέοι πούλησαν ακόμη και τα έπιπλα ή τη μηχανή τους στην πατρίδα τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του έλληνα Γιάννη Μαθιόπουλου. Η επαγγελματική σχολή, στην οποία φοιτούσε στην Αθήνα του διασφάλισε σε συνεργασία με τα γερμανικά Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια μια θέση σε γερμανική επιχείρηση.

Ο 22χρονος Έλληνας ήλθε στη Γερμανία, νοίκιασε ένα δωμάτιο και περίμενε την επιδότηση από το γερμανικό υπουργείο, έχοντας κατά νου τις θετικές εμπειρίες άλλων συμμετεχόντων από το πρόγραμμα. Ωστόσο, οι εβδομάδες περνούσαν, αλλά ο Γιάννης Μαθιόπουλος δεν είχε καμία ειδοποίηση από τους αρμόδιους αναφορικά με την επιδότηση. Τον Απρίλιο έλαβε μια επιστολή από την ZAV, την αρμόδια Αρχή για την έγκριση των αιτήσεων, η οποία τον ενημέρωνε ότι οι πόροι του σχετικού κονδυλίου είχαν εξαντληθεί και ότι θα ανασταλεί η επεξεργασία των αιτήσεων που υπεβλήθησαν μετά τις 27 Φεβρουαρίου του 2014.

Ο Γιάννης Μαθιόπουλος ακόμη δεν γνωρίζει εάν και πότε θα λάβει την επιδότηση. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος. «Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν χρήματα. Η ZAV δεν λέει τίποτε. Ρωτούμε κάθε μέρα. Στέλνουμε emails χωρίς να παίρνουμε καμία απάντηση ή μας λένε απλά να περιμένουμε, όμως δεν γίνεται έτσι», λέει η Λίντια Πέρεζ Ροντρίγκες.

Η 25χρονη Ισπανίδα, που μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο κλάδο της τουριστικής οικονομίας έμεινε άνεργη, ανακάλυψε στο ίντερνετ το γερμανικό πρόγραμμα Mobipro-EU. Έκανε τη σχετική αίτηση και μετέβη στη Γερμανία. Η αίτησή της εγκρίθηκε και η επιδότηση κατεβλήθη. Ωστόσο πολλοί από τους άλλους υποψηφίους δεν είχαν την ίδια τύχη.

Στο αρμόδιο γερμανικό υπουργείο εργασίας δεν θέλει κανείς να τοποθετηθεί. Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει προκύψει, η εκπρόσωπος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής του κόμματος των Πρασίνων στο κοινοβούλιο Μπριγκίτε Πότμερ εκτιμά ότι οι αρμόδιοι ντρέπονται να παραδεχθούν ότι υποτίμησαν τον μεγάλο αριθμό των ενδιαφερομένων, μολονότι γνωρίζουν ότι σε πολλές περιοχές της Ευρώπης η νεανική ανεργία φθάνει το 70%. «Πρόκειται για θλιβερή υπόθεση», αποφαίνεται η γερμανίδα βουλευτής.

Σε γραπτή του τοποθέτηση, το υπουργείο εργασίας εξηγεί την κατάσταση, αναφέροντας ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου περίπου 9 χιλιάδες νέοι είχαν υποβάλει 41 χιλιάδες αιτήσεις για διάφορα είδη επιδοτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος MobiPro-EU. Από αυτές 17 χιλιάδες εγκρίθηκαν και τα χρήματα καταβλήθηκαν. Περίπου 20 χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας από την ZAV. Οι πόροι του κονδυλίου, που στο μεταξύ έχουν αυξηθεί στα 48 εκατομμύρια ευρώ για το 2014, εξαντλήθηκαν.

Νέες αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν από το 2015 και μετά. Στο μεταξύ η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση του προγράμματος μέχρι το 2018 και την αύξηση των πόρων συνολικά στα 359 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι εκείνοι, των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, θα λάβουν τα χρήματα, διαβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο.

Τι γίνεται όμως με εκείνους που έχουν έλθει στο μεταξύ στη Γερμανία, και εργάζονται σε καθεστώς μαθητείας σε διάφορες επιχειρήσεις; Ο Πέτερ Πέντερσεν που διευθύνει μια ξενοδοχειακή σχολή στο Ρόστοκ, προσφέροντας θέση μαθητείας σε 40 ευρωπαίους νέους, διαπιστώνει ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τη Γερμανία, η οποία είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. «Για πολλούς νέους είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν από την αποζημίωση μιας θέσης μαθητείας. Στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Αντίθετα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά. Το πρόγραμμα MobiPro-EU είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και την ίδια τη Γερμανία» επισημαίνει ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk