Υφαρπαγή;

Πριν από τρεις εβδομάδες ξεσηκώθηκαν στο Κίεβο κάποιες χιλιάδες διεκδικώντας τη συμμετοχή τους σε μια κοινή ευρωπαϊκή συμπολιτεία. Ετσι είπαν. Και χάθηκαν ζωές γι’ αυτό.

Υφαρπαγή; | tovima.gr
Πριν από τρεις εβδομάδες ξεσηκώθηκαν στο Κίεβο κάποιες χιλιάδες διεκδικώντας τη συμμετοχή τους σε μια κοινή ευρωπαϊκή συμπολιτεία. Ετσι είπαν. Και χάθηκαν ζωές γι’ αυτό.
Ομως, μέσα σ’ αυτό το κίνημα, με τις πολλές πολυσημίες και αντιφάσεις, ξεμύτισαν από τη σκιά της Ιστορίας τα ναζιστικά κατάλοιπα. Και ήδη πυρπόλησαν, σε απόδειξη της γνησιότητάς τους, εβραϊκά καταστήματα (2 Μαρτίου).
Μες στην αναμπουμπούλα και στη σύγχυση, επιχειρούν να επανακάμψουν. Ενστολοι, αν χρειαστεί. Εκμεταλλευόμενοι μισοκοιμισμένα στερεότυπα σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, καταγγέλλουν την κοινωνική αναποτελεσματικότητα της δημοκρατίας. Το πολίτευμα που με ελπίδα και ανθρωπιά δεν υπόσχεται το παν.
Απέναντι σε αυτή τη σχετική αλήθεια οι ναζί αντιτάσσουν το απόλυτο. Τρόπος σκέψης δολοφονικός όχι μόνο για τη δημοκρατία αλλά και για την πολιτική γενικότερα. Και βλέπουμε, στο Κίεβο, ύφη κατακόρυφα να υμνούν την ταχύτητα ως χαρακτηρολογική αξία, και να αποστρέφονται, μέσω αυτής, την περίσκεψη. Γιατί η τελευταία θέλει χρόνο.
Η ΕΕ από τη μία πλευρά και η Ρωσία από την άλλη αντιμάχονται επί του πεδίου με διαφορετικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Υπάρχει όμως ένα αίτημα στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουν: ότι η εξουσία μόνο δημοκρατικά μπορεί να διεκδικείται. Διαφορετικά υφαρπάζεται.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk