ΕΒΙΚΕΝ: Η βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική είναι υπόθεση μέτρων

Η βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική είναι υπόθεση δέσμης μέτρων, όχι μεμονωμένων ανακοινώσεων, αναφέρει η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) παίρνοντας επίσημη θέση στις τελευταίες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μειώσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί όλο το πακέτο: συμβάσεις διακοψιμότητας, μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αντιστάθμιση κόστους ρύπων, αναδρομική έκπτωση στο φυσικό αέριο. Επίσης, ζητεί να μην υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και επισημαίνει ότι τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ:
Την εβδομάδα που πέρασε δρομολογήθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για τη μείωση του κόστους ενέργειας της Ελληνικής Βιομηχανίας. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (μείωση τιμής φυσικού αερίου και τιμολογίων ΔΕΗ Υψηλής Τάσης) αποτελούν ένδειξη για τη βούληση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και συνολικά το μείζον πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας στη χώρα.
Οι εξελίξεις είναι θετικές, δεν υπάρχει όμως χρόνος για εφησυχασμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αίρουν εν μέρει στρεβλώσεις που οφείλονται στην μονοπωλιακή δομή των εγχώριων αγορών ενέργειας και επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία έτη στο κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία. Τα προτεινόμενα μέτρα προσαρμόζουν σε κάποιο βαθμό την τιμολόγηση στα χαρακτηριστικά κατανάλωσης των βιομηχανικών μονάδων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.
Τα μέτρα αποτελούν τμήμα του πακέτου που έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο (συμβάσεις διακοψιμότητας, μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αντιστάθμιση κόστους ρύπων, αναδρομική έκπτωση στο φυσικό αέριο). Επιπλέον, επιβάλλεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και να μην απειλούνται οι καταναλωτές με υπερ-διπλασιασμό του. Σημειωτέον ότι τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας. Επομένως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου και τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα να φέρουν αποτέλεσμα. Η βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική είναι υπόθεση δέσμης μέτρων, όχι μεμονωμένων ανακοινώσεων.

Οι επιχειρήσεις δίνουν τα τελευταία χρόνια πραγματικό αγώνα επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει θυσίες αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας σε αυτή την κρίσιμη καμπή είναι να αναγνωρίσουμε τη θετική εξέλιξη και να συνεχίσουμε την προσπάθεια, με προσήλωση στο στόχο που είναι η ανάταξη της ανταγωνιστικότητας της εθνικής παραγωγικής βάσης. Αυτό απαιτούν οι εργαζόμενοι, αυτό περιμένει η κοινωνία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk