Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014, το McGill Classics Play παρουσίασε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο την κωμωδία του Αριστοφάνη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» (στα Αγγλικά).

Το αρχαίο κείμενο μεταφράστηκε από την LYNN KOZAK, με διασκευή και σκηνοθεσία από την NEGAR BANAKAR και χορογραφία από την MONICA D’AGOSTIΝΟ.

Ηθοποιοί του έργου ήταν φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου McGill ή άλλων πανεπιστημίων με πτυχίο ή μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορους κλάδους. Το μικρό ακροατήριο αποτελείτο κυρίως από νεολαία.

Έλαμψε με τη απουσία του το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Κοινότητας, το διδακτικό προσωπικό των σχολείων, το Προξενείου, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χάθηκε μια ακόμη μικρή ευκαιρία να συγχαρούμε τους Φιλέλληνες φοιτητές και τις φοιτήτριες για την άριστη σύγχρονη διασκευή και παουρίαση του έργου, που ήταν η κωμωδία ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη. Με πάντα το γνώθη σ’αυτόν, η παραγωγός ήταν πολύ επιφυλακτική “to modernize such beautiful plays… after all timeless pieces”.

Λέω χάθηκε χάθηκε μια ευκαιρία διότι πολλά από αυτά τα παιδιά θα καταλάβουν σπουδαίες θέσεις μέσα στην κοινωνία, θα φανούν χρήσιμοι για την Ελλάδα, θα γίνουν οι καλύτεροι πρέσβεις της Ελλάδας.

Η νεολαία αυτή αγαπά τα ελληνικά γράμματα, έργα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι νέοι έκαναν το καθήκον τους με την καλλιτεχνική παρουσίαση του έργου. Απομένει σε μας να αναλογιστούμε πόσο η παρουσία μας είναι απαραίτητη για να ενισχύουμε τέτοιες εκδηλώσεις με τις οποίες κερδισμένη βγαίνει η Ελλάδα και ο πολιτισμός της οπουδήποτε στη γη.

Ο κ. Σωτήριος Καραΐνδρος είναι καθηγητής Μαθηματικών και Βιολογίας