Αποστολή στο Στρασβούργο

Εναντίον των πρόωρων εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 αλλά και προσεκτικός στη στάση του έναντι της τρόικας εμφανίστηκε ο κ. Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής Προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι προσωπικά θα ήθελε να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2016, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιος δεν θα εκμεταλλευθεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2015, για να τις προκαλέσει. Όποιος πράξει κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει «να επωμιστεί και το πολιτικό κόστος» τόνισε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η ΝΔ θα έρθει πρώτο και όχι δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

«Οι Έλληνες δεν αμφισβητούν ότι θέλουν την Ευρώπη. Οι Έλληνες δεν θέλουν την αβεβαιότητα της εξόδου από το ευρώ» συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν φέρει καμία εναλλακτική λύση» και ότι ισορροπεί μεταξύ «λαϊκισμού και κεκαλυμμένου εξτρεμισμού». Είπε μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός αλλά και οι σημερινοί βουλευτές «δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές».

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε ότι η κοινωνική συνοχή είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος», θέλοντας να περάσει και ένα μήνυμα για τις αντοχές της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι κρίσιμο να μοιραστεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται μεγάλη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ρόλο και το μέλλον της τρόικας, ο κ. Σαμαράς προτίμησε να τηρήσεις τις ισορροπίες. Παρέπεμψε στις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στο ερωτηματολόγιο των εισηγητών της σχετικής έκθεσης (σσ. θα έλθουν στην Αθήνα στις 29 Ιανουαρίου), επανέλαβε ότι ο ίδιος είχε προσωπικά επισημάνει τα λάθη του πρώτου Μνημονίου, ενώ για το θέμα της αποχώρησης ή όχι του ΔΝΤ από την τρόικα απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας το θέμα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Σουλτς είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Ορισμένες διευκολύνσεις για το χρέος πρέπει να εξεταστούν, είπε, αναφερόμενος γενικά στο θέμα της μείωσης επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Ο κ. Σουλτς κινήθηκε διπλωματικά στο θέμα της τρόικας. Ουσιαστικά, είπε ότι η τρόικα καθεαυτή δεν είναι κακή, αλλά η πολιτική της λιτότητας την οποία πρεσβεύει και προωθεί είναι. Το θέμα της δημοκρατικής νομιμοποίησης και της διαφάνειας της τρόικας πρέπει να επιλυθεί. Παράλληλα, ο κ. Σουλτς ουσιαστικά προκατέλαβε την αρνητική στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της πρότασης του Συμβουλίου για το Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM), λέγοντας ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να ψηφιστεί. Καθίσταται σαφές ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος της ελληνικής Προεδρίας στο θέμα αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολος.