ΑΛΑ ΙΤΑΛΙΚΑ

Μπορεί να µεγαλώσαµε, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν απολαµβάνουµε τα Χριστούγεννα, όπως τότε που πιστεύαµε πως υπήρχε όντως ο Αϊ-Βασίλης. Γι’ αυτό και, όσο πλησιάζουν οι γιορτές, επιστρέφω πάντα σε µέρη που ξέρουν να δηµιουργούν χριστουγεννιάτικη ατµόσφαιρα. Εφτασα, λοιπόν, ένα πρωινό στο γιορτινά στολισµένο Salumaio d’Atene, στην Κηφισιά, για να διαπιστώσω ότι το µπιστρό και ντελικατέσεν του Σωτήρη και της Φούλης Γεωργακοπούλου µοιάζει µε το καλό κρασί: γίνεται καλύτερο µε το πέρασµα του χρόνου.

Αρχιτέκτονας εκείνος, οικονοµολόγος εκείνη, περιπλανήθηκαν ανά την Ευρώπη αναζητώντας έµπνευση για να δηµιουργήσουν στην Κηφισιά ένα στέκι που να τους εκφράζει. Το Salumaio d’Atene ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια σαν αδελφάκι του οµώνυµου ντελικατέσεν του Μιλάνου, αλλά σύντοµα αυτονοµήθηκε. Διατηρώντας τη συνεργασία µε το ιταλικό Salumaio, αλλά θέλοντας να βάλει την προσωπική του σφραγίδα, το ζεύγος Γεωργακόπουλου «οργώνει» συστηµατικά την Ιταλία ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα µικρών παραγωγών. Σταθερά προσανατολισµένο στη γείτονα χώρα, το 90% των προϊόντων του είναι ιταλικά, µε ένα 10% να καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή.

Ο κεντροευρωπαϊκός αέρας του Salumaio γίνεται αµέσως φανερός: από την περιποιηµένη πρασιά και τα εξωτερικά καθίσµατα κήπου, µέχρι το τεράστιο βιτρό και τον πολυέλαιο της οροφής και τα εκλεκτά εδέσµατα της βιτρίνας (αγκιναράκι Ρώµης, γαύρος µαριναρισµένος, βουβαλίσια µοτσαρέλα, προσούτο, µπρικ), όλα συνεισφέρουν στη δηµιουργία µιας αστικής κοµψότητας χαρακτηριστικής της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτός ο αέρας, εξάλλου, σε συνδυασµό µε τη σταθερά καλή ποιότητα των προϊόντων και των εδεσµάτων του, έχει οδηγήσει στη δηµιουργία µιας πιστής πελατείας. {{{ moto }}}

Καθώς εµείς δεν µένουµε στην Κηφισιά για να µπορούµε να απολαµβάνουµε τον πρωινό καφέ µας ή να τρώµε το µεσηµεριανό ή το βραδινό µας στο Salumaio, παίρνουµε τα προϊόντα του για το σπίτι. Οχι µόνο τα ιταλικά, αλλά και εκείνα που φτιάχνουν οι ίδιοι, όπως για παράδειγµα οι σάλτσες για τις σαλάτες, και πάντοτε περνάµε από εκεί για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια µας. Δεν είναι µόνο το ασύγκριτο πανετόνε τους ή οι γκράπες και τα εκλεκτά κρασιά που µας φέρνουν και µας ξαναφέρνουν στην πόρτα του Salumaio. Είναι και η υπέροχη διακόσµησή του, που ακόµη και εµάς, που πληρώνουµε µόνοι τα δώρα (για τους άλλους και τον εαυτό µας), µας κάνει να πιστεύουµε ότι όπου να ‘ναι θα εµφανιστεί ο Αγιος Βασίλης.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ

Cap Cap

Καθώς η οικογένεια γνωρίζει καλά την αγάπη µου για τα Χριστούγεννα και τους εορταστικούς στολισµούς, η κόρη µου µε παρέσυρε πρόσφατα σε µια περιήγηση σε στέκια του Αιγάλεω για να καταλήξουµε σε κάτι µοναδικό. Το όνοµα αυτού Cap Cap και είναι κάτι µεταξύ καφετέριας και ζαχαροπλαστείου. Η µοναδικότητά του, όµως, δεν έγκειται µόνο σε αυτά που πουλά (όπως θα διαβάσετε παρακάτω), αλλά στην ατµόσφαιρα. Οπως µου εξήγησε η κόρη µου, η οποία έχει γίνει θαµώνας, το εν λόγω κατάστηµα, που θυµίζει σκηνικό παιδικού θεάτρου, είναι έτσι όλον τον χρόνο. Για την ακρίβεια, αλλάζει συνεχώς µέσα στον χρόνο, µε µοναδική σταθερά ότι πάντα θυµίζει παραµύθι. Από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυµάτων» και τη «Μαίρη Πόπινς» µέχρι τη «Χιονάτη µε τους Επτά Νάνους» και τον «Χάρι Πότερ», οι µικροί (και συχνότατα και οι µεγάλοι) χάνονται στη µαγεία του σκηνικού πολύ προτού ανακαλύψουν τις γεύσεις του Cap Cap.

Γεύσεις που αποδείχθηκαν εξίσου ευφάνταστες µε το σκηνικό: η κόρη µου, ως µυηµένη, ήπιε ένα µελοµακάρονο (ναι, ναι!), ενώ εγώ, ως συντηρητικός και πεινασµένος, ζήτησα µια κις λορέν και ήπια έναν ωραίο ελληνικό στη χόβολη. Δεν µε άφηνε, όµως, να φύγω προτού δοκιµάσω τη σοκολατένια πίτσα τους! Ετσι, καταλήξαµε να µείνουµε εκεί για ώρες, παρατηρώντας τις αντιδράσεις των επισκεπτών στη χριστουγεννιάτικη διακόσµηση (άλλο να σας λέω και άλλο να τη βλέπετε…) και τρώγοντας ζαχαρένιους ήρωες παραµυθιών.

Αξίζει τον κόπο να περάσετε από το Cap Cap τώρα στις γιορτές. Μαζί µε τα µελοµακάρονα, θα πάρετε και λίγη από τη µαγεία των Χριστουγέννων.

Πανόρµου 26, Αιγάλεω, τηλ. 210 5904 116.

Καθηµερινά, 8.00 το πρωί-11.00 το βράδυ. Κυριακή, 10.00 το πρωί-11.00 το βράδυ.