Οι Τράπεζες δηλώνουν ότι δεν πιέζουν την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Να καθησυχάσει τους δανειολήπτες επιχείρησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσος, όσον αφορά το θέμα που άνοιξε (για να το κλείσει στην συνέχεια…) ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς σχετικά με την άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις.

Να καθησυχάσει τους δανειολήπτες επιχείρησε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χρ. Γκόρτσος, όσον αφορά το θέμα που άνοιξε (για να το κλείσει στην συνέχεια…) ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς σχετικά με την άρση του «παγώματος» των πλειστηριασμών ακινήτων για ενυπόθηκες δανειακές υποχρεώσεις.

Ο κ. Γκόρτσος μιλώντας κατά την ακρόαση φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις από τους βουλευτές για το θέμα και δήλωσε ότι «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση». Διαβεβαίωσε δε ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό». Μάλιστα διευκρίνισε ότι «οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα» και σημείωσε ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών και εκεί ακόμα όπου επιτρέπονται είναι πολύ μικρός.

Στοιχεία για δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γκόρτσος στην επιτροπή, τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο και τα καθυστερούμενα στεγαστικά έφταναν ένα ποσοστό 20% (τα ενήμερα ήταν 80%).

Τον ίδιο μήνα τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια για τα οποία οι τράπεζες έχουν κάνει ρυθμίσεις ήταν ύψους 12,38 δισ. ευρώ (αφορά 222.384 στεγαστικά δάνεια). Επίσης, είπε ότι είναι μεγάλος ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος κυμαινόταν το 2009 στο 7,5% και ο μέσος όρος στο σύνολο ήταν στο 7,7%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 24,5%. Τα καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια ήταν 7,4% το 2009 ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν στο 21%.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια είπε ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων. Όπως εξήγησε, όσοι προσέρχονται στις τράπεζες ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και όχι επενδυτικά κεφάλαια.

Σχολιάζοντας την άποψη για «κούρεμα» των δανείων (στο 30%), είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. «Αν πηγαίναμε στη λύση που προτείνετε, με «κούρεμα» δανείων, θα χρειαζόμασταν ποσά ίσως και 20 δισ. ευρώ», είπε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης

Οι προσωρινές διαταγές

Αναφερθείς στην ευνοϊκή μεταχείριση που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια, ο κ. Γκόρτσος τόνισε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν χρόνο για να ανταποκριθούν στις πολλές αιτήσεις που αναμένεται να υποβληθούν για να υπαχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο νέο ευνοϊκό καθεστώς. Ενώ τάχθηκε κατά των προσωρινών διαταγών για υποθέσεις δανείων, διότι, όπως είπε, αφενός πολλές φορές προκαταλαμβάνουν την οριστική δικαστική απόφαση και αφετέρου ορίζεται δικάσιμος για πολλά χρόνια μετά, ακόμη και μέχρι το 2023.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ είπε χαρακτηριστικά: «Ο νόμος μιλάει για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Εμείς θα θέλαμε αυτή η διάταξη να καταργηθεί. Αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική, η οποία είναι εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη. Επομένως, κατά τον τρόπο αυτόν, υπάρχει δυνατότητα με την πρόχειρη αυτή διαδικασία, να προκαταληφθεί η τελική απόφαση από μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται στα όρια αυτού που θέλαμε να μελετούμε κατά την εκδίκαση μιας υποθέσεως. Άρα θα θέλαμε να δούμε αυτή την προσωρινή διαταγή να εξαλειφθεί».

Η τοποθέτηση του κ. Γκόρτσου προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Είπατε για την προσωρινή διαταγή, για την οποία λέτε ότι θέλετε την κατάργησή της, γιατί προκαταλαμβάνει απόφαση. Δηλαδή τι; Να καταργήσουμε τα δικαστήρια και τη δυνατότητα αυτή; Ή τη δυνατότητα προσωρινής διαταγής για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό; Αυτό λέτε;», τον ρώτησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρ. Κατσώτης.

Ο επικεφαλής της ΕΕΤ απάντησε ως εξής: «Ίσως δεν έγινε κατανοητό ό,τι είπα για το θέμα της προσωρινής διαταγής. Μίλησα για το ακριβώς αντίθετο. Εκτιμώ ότι η προσωρινή επειδή εκδίδεται χωρίς αυστηρούς δικονομικούς κανόνες, δεν παρέχει την ασφάλεια δικαίου την οποία χρειαζόμαστε με βάση το δικονομικό πλαίσιο και η οποία βγαίνει με βάση μια απόφαση του δικαστηρίου. Άρα με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι μια προσωρινή διαταγή, η οποία εκδίδεται σε ένα χαλαρότερο δικονομικό πλαίσιο και μέσα σε μια μικρή διαδικασία δεν δίνει την ασφάλεια δικαίου». Τέλος, ο κ. Γκόρτσος τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από το 10%, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στο 20% ή 25%.

Επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων ζητεί το ΠαΣοΚ

Να επεκταθεί και για τα δάνεια που σταμάτησαν να εξυπηρετούνται το τελευταίο 18μηνο, ζήτησε εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Β. Κεγκέρογλου, προτείνοντας να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τα δάνεια αυτά. «Δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί και δεν μπορεί κάποιος να μην το ψηφίσει», είπε για το νομοσχέδιο αν και σημείωσε ότι «πιάνει λίγο κόσμο και πρέπει να διευρυνθεί».

Το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των δανειοληπτών ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή. Υπέρ τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τους ΑΝ.ΕΛΛ. που επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία