Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας.Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αμοιβαίες επενδύσεις και πιστεύω ότι θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πράξεις, προκειμένου να δώσουμε αυτό που πραγματικά η χώρα έχει έχει ανάγκη, δηλαδή νέες θέσεις απασχόλησης και εισόδημα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης , μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε το απόγευμα με τους ομολόγους τους της Κύπρου και της Μάλτας για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής.

Οι σχέσεις μας με την Κίνα έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, με έμφαση βεβαίως στις θαλάσσιες μεταφορές τη ναυτιλία και τους λιμένες, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για θέματα θαλασσίων μεταφορών ενόψει και της συνάντησης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κίνας που θα φιλοξενήσει η χώρα μας τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους ομολόγους του της Μάλτας της Κύπρου, ο υπουργός δήλωσε ότι οι τρείς χώρες μοιράζονται κοινές θέσεις για βασικές πολιτικές που αφορούν τις θαλάσσιες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ έγινε διερεύνηση από κοινού για πεδία συνεργασιών, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η χώρα μας από 01/01/2014 αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ εποικοδομητικές απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος,λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε κοινά συμφέροντα να προωθήσουμε αλλά και κοινές προκλήσεις να διαχειριστούμε καθώς οι τρείς χώρες αντιπροσωπεύουν τους τρείς μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσο Μητσόπουλος. Ο υπουργός είπε ότι οι τρείς χώρες οφείλουν να συντονιστούμε για να διατηρήσουνε την ανταγωνιστικότητα των εμπορικών στόλων με απώτερο στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες κινούνται στην ίδια γραμμή. Όπως γνωρίζετε, οι τρεις χώρες μας έχουν πολύ σημαντικά νηολόγια. Με τη συζήτηση που κάναμε σήμερα φάνηκε ότι έχουμε κοινά σημεία και ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων μας., δήλωσε ο Joe Mizzi.

Τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν: Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προεδρία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι προτεραιότητες σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, η πρόταση κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η υπό διαμόρφωση νομοθετική ρύθμιση για την παρακολούθηση και αναφορά των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διαδικαστικό πλαίσιο διαμόρφωσης θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο των επιτροπών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)