Μοody’s: Αρνητικές προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές της για την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξηγώντας ότι βασίζεται στα αρνητικά προγνωστικά για μεγάλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία και η Ολλανδία, που αντιπροσωπεύουν το 45% της οικονομικής δραστηριότητας της Ενωσης.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεσοπρόθεσμα, αν και προς το παρόν διατηρεί το Aaa.

Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε στις 23 Ιουλίου σε «αρνητική» την προοπτική αξιολόγησης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, των χωρών που βαθμολογούνται με Aaa, εξαιτίας της «αυξανόμενης αβεβαιότητας» για την έκβαση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Τότε η Moody’s είχε ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει «στο τέλος του τρίτου τριμήνου» το Αaa της Γαλλίας και της Αυστρίας, δύο χωρών που έχουν τεθεί σε αρνητική προοπτική από τον Φεβρουάριο. Το Aaa της Βρετανίας τελεί υπό αρνητική προοπτική από τον Δεκέμβριο.

Αναγνωρίζοντας ότι η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ενισχυθεί χάρις στα «διαρθρωτικά μέτρα» που εφαρμόζονται, ο οίκος θεωρεί ότι είναι εύλογο να βασισθεί στην αρχή ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της ΕΕ είναι η ίδια με τις χώρες μέλη της που έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση.

Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της ΕΕ, εάν υποβαθμίσει την αξιολόγηση ορισμένων μελών της, και προειδοποιεί ότι θα είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος» ως προς μεταβολές στην αξιολόγηση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Η αποδυνάμωση της δέσμευσης χωρών μελών απέναντι στην ΕΕ ή μεταβολές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ προς μία λιγότερο συνετή διαχείριση θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις, προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να δανείζεται από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ για να δανείζει με τη σειρά της κράτη μέλη της Ενωσης, κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που υποστηρίζει τις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση χρέους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης ο εγγυητής ορισμένων δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk