Γ. Χαν: «Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη»

Την θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη για «πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς λόγους» εξέφρασε ο Αυστριακός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Βιέννη, Αυστρία

Την θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη για «πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς λόγους» εξέφρασε ο Αυστριακός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο φύλλο της Τρίτης μεγάλης κυκλοφορίας, αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», προσθέτει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα σημαίνει επίσης ανάπτυξη μιας αγοράς δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει εξαιρετικά μεγάλες προσπάθειες

Όπως σημειώνει ο κ. Χαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι ιθύνοντες ενδιαφέρονται να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση· η βοήθεια προς την Ελλάδα αποτελεί απόδειξη της ικανότητάς τους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προσθέτει.

Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί στη βάση της έκθεσης της «τρόικα».

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες αρνητικές φραστικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας, ο επίτροπος της ΕΕ σημειώνει πως κανένας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν επιθυμεί τέτοιες παρεμβολές και υπογραμμίζει ότι όλοι οι πολιτικά υπεύθυνοι στην ΕΕ θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως Ευρωπαίοι και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα και να αποδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στη φάση υλοποίησης, ενώ σημαντικό είναι πως η διοίκηση γίνεται αποτελεσματικότερη και αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, χωρίς νέους φόρους.

Σε σχέση με τον έλεγχο για τη διάθεση των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπονται για την Ελλάδα από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για το χρονικό διάστημα 2007-2014, ο κ. Χαν παρατηρεί ότι το 2011 καταστρώθηκε κατάλογος 180 προγραμμάτων, από τα οποία έχουν εκτελεστεί τα 15, ενώ για κάθε πρόγραμμα υπάρχει ένα υπεύθυνο πρόσωπο και το προγράμματα βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

Επιπλέον, υπάρχουν ανά τρίμηνο εκθέσεις προόδου και σημαντικό είναι να τονιστεί πως τα χρήματα εκταμιεύονται μετά την αποπεράτωση του έργου, το οποίο οι Έλληνες πρέπει στο σύνολο να προχρηματοδοτήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή σε δηλώσεις του σε άλλη αυστριακή
Εφημερίδα, ο Γιοχάνες Χαν απένειμε επαίνους στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γνωρίζει ότι οι Έλληνες αξιοποίησαν εντατικά το καλοκαίρι, εργαζόμενοι σκληρά» και επισημαίνοντας πως, κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ήταν χρήσιμο στην ανάλυση της τρόικας, να μην αναφέρονται μόνον τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά και τα αποτελέσματά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk