Ένα σπρέι που εφαρμόζεται στο δέρμα και καλύπτει τα τραύματα με ένα στρώμα δερματικών κυττάρων μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στην επούλωση πληγών, σύμφωνα με αμερικανούς και καναδούς ερευνητές.

Επιτυχημένη δοκιμή

Το νέο σπρέι δοκιμάστηκε σε 228 άτομα με έλκη στα κάτω άκρα τα οποία είναι επώδυνα και διαρκούν επί μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δοκιμής που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet», έλκη στα οποία εφαρμόστηκε το σπρέι είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες καλύτερης και ταχύτερης επούλωσης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Τα έλκη του δέρματος των κάτω άκρων τα οποία συνήθως προκαλούνται εξαιτίας υψηλής αρτηριακής πίεσης στις φλέβες των ποδιών που καταστρέφουν το δέρμα, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία αφορά τη χρήση επιδέσμων συμπίεσης αλλά οδηγεί σε επούλωση μόνο του 70% των ελκών μετά από έξι μήνες. Άλλες εναλλακτικές αφορούν μεταμόσχευση τμήματος δέρματος το οποίο έχει ληφθεί από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς.

Με χρήση του σπρέι το οποίο αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Healthpoint Biotherapeutics οι ειδικοί ψεκάζουν ένα στρώμα δερματικών κυττάρων δότη καθώς και πρωτεϊνών πήξης του αίματος επάνω στο έλκος. Όπως έδειξε η δοκιμή, οι ασθενείς που έλαβαν τη θεραπεία με το σπρέι κάθε δύο εβδομάδες εμφάνισαν και τη μεγαλύτερη βελτίωση. Το μέγεθος της πληγής άρχισε να μειώνεται πολύ γρήγορα μετά την πρώτη εφαρμογή της θεραπείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομάδα του σπρέι 7 στους 10 ασθενείς απαλλάχθηκαν από τα έλκη των κάτω άκρων τους μετά από τρεις μήνες σε σύγκριση με ποσοστό της τάξεως του 46% των ασθενών που έλαβαν άλλου είδους θεραπεία.

Κατάργηση των μεταμοσχεύσεων δέρματος

Ο δρ Χέρμπερτ Σλέιντ, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα η οποία ανέπτυξε το σπρέι ανέφερε ότι «η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί δυνητικά να βελτιώσει σημαντικά τον χρόνο ανάρρωσης καθώς και την επούλωση των ελκών του δέρματος των κάτω άκρων καταργώντας την ανάγκη χρήσης μοσχεύματος». Σύμφωνα με τον ειδικό, το γεγονός ότι το νέο σπρέι μπορεί να αντικαταστήσει τα δερματικά μοσχεύματα είναι άκρως σημαντικό: «Καταρχάς ο ασθενής δεν αποκτά νέο τραύμα στο σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε το μόσχευμα ενώ παράλληλα το σπρέι μπορεί να είναι διαθέσιμο άμεσα σε αντίθεση με τα μοσχεύματα δέρματος τα οποία χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν. Ετσι ο ασθενής γλιτώνει από περαιτέρω ταλαιπωρία και κίνδυνο λοιμώξεων».

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να διεξαγάγουν μεγαλύτερου εύρους μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία εάν το σπρέι αποτελεί μια πρακτική και αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη του δέρματος.