Χανιώτικο μπουρέκι

Υλικά για 6-8 άτομα


Για τη γέμιση
1½ κιλό πατάτες, σε λεπτές ροδέλες
1½ κιλό κολοκυθάκια, σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
200 γραμμ. κασέρι, τριμμένο
1 κιλό μυζήθρα, τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά
1 ποτήρι γάλα, φρέσκο
4 κ.σ. στάκα
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

Για το φύλλο
500 γρ. κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού
½ κ.γ. αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτήρι (περίπου) νερό. χλιαρό
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Φύλλο: Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 2 μέρη και με τη βοήθεια ενός πλάστη τα ανοίγουμε σε δύο λεπτά φύλλα.

Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Από πάνω απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια, τον δυόσμο, το κασέρι, τη μυζήθρα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά, το γάλα και τη στάκα και περιχύνουμε τη γέμιση.

Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζουμε στις άκρες και αλείφουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε το μπουρέκι για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Tips
Αν δεν βρούμε κρητική μυζήθρα, την αντικαθιστούμε με μια οποιαδήποτε άλλη.
Η στάκα είναι η πέτσα που μένει από το πρώτο χτύπημα του γάλακτος στη διαδικασία για να γίνει βούτυρο. Τρώγεται ωμή στο ψωμί, με τηγανητά αβγά ή στο φαγητό. Είναι πεντανόστιμη, αλλά γεμάτη λιπαρά και θερμίδες. Αντί για στάκα, μπορούμε να βάλουμε βούτυρο Κερκύρας ή καθόλου βούτυρο, αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk