Σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση οδηγούνται οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι στη Σερβία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο φιλοευρωπαϊστής Σοσιαλδημοκράτης Μπόρις Τάντιτς από το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) κι ο ακροδεξιός (αλλά υπέρ της ΕΕ) Τόμισλαβ Νίκολιτς από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) θα είναι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου. Ο απερχόμενος πρόεδρος Τάντιτς συγκεντρώνει περίπου το 26% των ψήφων και ο εθνικιστής αντίπαλός του το 25%.

Ρόλο ρυθμιστή του τελικού αποτελέσματος αναμένεται να έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας του νυν υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ο Ντάτσιτς θα στηρίξει τον Τάντιτς, όπως έκανε και στις βουλευτικές εκλογές του 2008.

Αμφότεροι οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι ευρωπαϊκά προσανατολισμένοι, παρόλο που ο ακροδεξιός Νίκολιτς πριν χρόνια δήλωνε εναντίον της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Εξαίρεση όσον αφορά στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αποτελεί το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του πρώην πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Η οικονομία είναι το κεντρικό θέμα των εκλογών αυτών, σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση και με την ανεργία να φτάνει επισήμως το 24% και, σύμφωνα με ανεπίσημες μετρήσεις, το 40%. Για το λόγο αυτό, για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’90 και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το θέμα του Κοσόβου πέρασε σε δεύτερο πλάνο.