Ο Σόιμπλε δεν «βλέπει» συμφωνία για τις τράπεζες, στο Ecofin

Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν ως προς την κεφαλαιουχική βάση των τραπεζών, δηλαδή τις προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες στήριξης των προβληματικών τραπεζών.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν έρχεται ως απάντηση στις εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση στις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, καθώς και για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Στην πλήρη μορφή του το σχέδιο θα είναι έτοιμο πριν από τη συνάντηση κορυφής της G-20 στις 18-19 Ιουνίου στο Μεξικό.

Ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν να δοθεί η δυνατότητα στον έναν ή και στους δύο μηχανισμούς στήριξης να παρέχουν απευθείας κεφάλαια στις τράπεζες αντί να τα διαθέτουν πρώτα με τη μορφή δανείων στις κυβερνήσεις και από εκεί να περνούν στα ιδρύματα.

Η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση θα βοηθούσε τις ήδη υπερχρεωμένες κυβερνήσεις να αποφύγουν νέο δανεισμό, αλλά και το πολιτικό στίγμα που συνδέεται με τη διάσωση μιας τράπεζας.

Ωστόσο, το υπάρχον νομικό πλαίσιο στην Ευρώπη απαγορεύει την απευθείας στήριξη των τραπεζών και δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα των μέτρων στήριξης της ανάπτυξης, την ίδια ώρα που η Κομισιόν καταρτίζει σχέδιο-μαμούθ για επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις, με τη συμμετοχή ιδιωτών, σε υποδομές, Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες.

Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής.

Εκτιμήσεις Σόιμπλε

Την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών (Ecofin) που συναντώνται την Τετάρτη, δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία για το θεσμικό πλαίσιο των τραπεζών και ειδικότερα τους κανόνες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk