«Κούρεμα» με διαδικασίες εξπρές στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά 10% έως 30% φέρνει το νέο Μνημόνιο. Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών στο εφάπαξ αυτή τη στιγμή, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές εκτός της περικοπής, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι όλα θα αποφασιστούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα των διαβουλεύσεων με την τρόικα θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έως το τέλος του χρόνου δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις. Για τα επόμενα χρόνια, το ύψος των συντάξεων θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης.

Συμψηφισμός με τις οφειλές στις τράπεζες
Η κυβέρνηση εξετάζει τον συμψηφισμό του εφάπαξ βοηθήματος με τις οφειλές από δάνεια στις τράπεζες, δήλωσε την Τρίτη ο κ. Κουτρουμάνης.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Εργασίας είχε επαφές γι΄αυτό το θέμα με το Ταμείο Παρακαταθηκών και τις τράπεζες. Σήμερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο.

Το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και, όπως εκτιμά ο κ. Κουτρουμάνης, θα βοηθήσει σημαντικά στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ρευστότητας για τα ασφαλιστικά ταμεία και επομένως ταχύτερης εξυπηρέτησης για τη λήψη εφάπαξ βοηθημάτων από τους δικαιούχους.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μείωση του εφάπαξ και αυτό ισχύει για όλα τα Ταμεία.

Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι υποχρεωμένα να ολοκληρώσουν τις μελέτες και αυτή την έννοια έχει και το τελευταίο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, διευκρίνισε.

Ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα επιλογών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις και προσέθεσε ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπου έχει ζητηθεί από τα ίδια, εξετάζεται η αύξηση της εισφοράς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ελλείμματα.

Πάντως, τα σενάρια κάνουν λόγο για περικοπές από 10% έως 30% στην εφάπαξ αποζημίωση στο Δημόσιο, τη ΔΕΗ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει επείγον έγγραφο προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας οικονομικά και στατιστικά στοιχεία.

Νωρίτερα, σήμερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε αυτά τα σενάρια, λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τέτοια ποσοστά περικοπών αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε, οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα Ταμεία, κάτι που αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, πάντως, ότι όσον αφορά στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, «πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το εφάπαξ στο ύψος που βρίσκεται τώρα».