«Σε δέκα ημέρες θα είσαι στο σπίτι σου και σε έναν μήνα θα βρίσκεσαι στο γραφείο σου και θα είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτα » φέρεται να είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Δ.Ρ. στον Γιώργο Αλβέρτη λίγες ημέρες προτού τον χειρουργήσει.

Ωστόσο, όπως είπε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών η κυρία Αλεξία Εβερτ, σύζυγος του Γιώργου Αλβέρτη και κόρη του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετά το χειρουργείο τίποτα δεν ήταν το ίδιο. Ούτε ο άνδρας της.

« Οταν ο Γιώργος βγήκε δεν ήταν ο ίδιος. Σήμερα, πέντε χρόνια έπειτα από εκείνη την εγχείρηση, ο άνδρας μου είναι 45 ετών και είναι ένα άτομο με αναπηρία, εντελώς εξαρτώμενο » ανέφερε η Αλεξία Εβερτ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο που δικάζει τους νευροχειρουργούς Δ.Ρ., αναπληρωτή καθηγητή, και τον Α.Γ., οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Σύμφωνα με την κυρία Αλεξία Εβερτ, ο Δ.Ρ. ήταν αυτός που είχε το πρόσταγμα στο χειρουργείο και είχε επιλέξει ως βοηθούς του τον συγκατηγορούμενό του Α.Γ. και τον Δ.Α., τον νευροχειρουργό που αυτοκτόνησε τον περασμένο Ιανουάριο και το περιβάλλον του υποστηρίζει ότι έθεσε τέρμα στη ζωή του επειδή κάποιοι τον πίεζαν να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για την κακή εξέλιξη της υγείας του Γιώργου Αλβέρτη.

« Εμείς εμπιστευτήκαμε τη ζωή του Γιώργου στον καθηγητή Δ.Ρ. » είπε η κυρία Εβερτ και πρόσθεσε: « Ποτέ οι γιατροί δεν μας είπαν ότι ο Γιώργος θα μείνει ανάπηρος για το υπόλοιπο της ζωής του. Αντίθετα, μας είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε ».

Οπως διηγήθηκε στο δικαστήριο η κυρία Εβερτ, ο σύζυγός της είχε πολύ καλή φυσική υγεία. Πριν από πέντε χρόνια άρχισε να παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους και οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε κύστη στον εγκέφαλο.

« Μας πρότειναν τρεις λύσεις θεραπείας, μια εκ των οποίων ήταν το χειρουργείο. Μας είπαν ότι τέτοιες επεμβάσεις έχουν επιτυχία και σε αυτές ειδικεύεται ο αναπληρωτής καθηγητής Δ.Ρ. » ανέφερε η κυρία Εβερτ, συμπληρώνοντας πως τελικά η επέμβαση έγινε στις 22.1.2005 στην ιδιωτική κλινική όπου εργαζόταν ο αυτόχειρας γιατρός Δ.Α.

Πρόεδρος: « Πώς είναι ο άνδρας σας σήμερα; » Κυρία Εβερτ: « Εχει παντελή έλλειψη πρόσφατης μνήμης, φέρεται σαν μωρό, δεν θυμάται πού είναι η τουαλέτα στο σπίτι μας. Εχει οριστική μειονεξία, καθώς έχει πάθει ζημιά το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη διανόηση και ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το ζώο. Δεν έχει οπτική προς τα αριστερά. Αναγνωρίζει πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά τώρα τελευταία σβήνουν και αυτές οι μνήμες. Αναγνωρίζει τον γιο μας, αλλά τον αποκαλεί με το όνομα του αδελφού του. Είναι σαν να έχει μια έντονη μορφή Αλτσχάιμερ ».

Πού εντοπίζεται το ιατρικό λάθος
Σύμφωνα με την κυρία Εβερτ, το λάθος των γιατρών εντοπίζεται στο μετεγχειρητικό στάδιο.

Πρόεδρος: « Εκ των υστέρων τι μάθατε ότι συνέβη; ».

Κυρία Εβερτ: « Ο σύζυγός μου είχε πάθει εγκεφαλικές βλάβες, διότι δεν του είχαν βάλει παροχέτευση που θα εκτόνωνε την πίεση στον εγκέφαλο ».

Οπως είπε η κυρία Εβερτ, οι γιατροί αφαίρεσαν για δεύτερη φορά την παροχέτευση όταν ο Γιώργος Αλβέρτης παρουσίασε πυρετό. « Αυτή ήταν μη ενδεδειγμένη ενέργεια » είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε: « Ο σύζυγός μου έπαθε για δεύτερη φορά σε δέκα ημέρες εμβολισμό, διότι η νέα παροχέτευση μπήκε οκτώ με δέκα ώρες μετά την αφαίρεσή της, ενώ έπρεπε να μπει αμέσως. Ο Δ.Α. μου είχε πει ότι περίμενε τον καθηγητή Δ.Ρ. να έρθει για να αντικαταστήσει την παροχέτευση ».

Η δίκη διακόπηκε για τις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεχιστεί η κατάθεση της κυρίας Εβερτ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γ. Αλβέρτης, που παρίσταται στη δίκη μέσω συνηγόρου ως πολιτικώς ενάγων, έχει υποβάλει και αγωγή σε βάρος των δύο γιατρών με την οποία ζητεί συνολική αποζημίωση 9,5 εκατ. ευρώ.