ΛΟΝΔΙΝΟ Μια αναπάντεχη υποψήφια θεραπεία για τον καρκίνο ανακάλυψαν ερευνητές από την Ιταλία και τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine». Οι ερευνητές είδαν ότι τα βακτήρια της σαλμονέλας ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα και να τα εξαφανίσει. Το νέο εύρημα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημιουργία ανοσοκυττάρων- εξολοθρευτών του καρκίνου στο εργαστήριο, τα οποία θα εγχέονται στους ασθενείς υπό τη μορφή εμβολίου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν καρκινικά κύτταρα ποντικών και ανθρώπων καθώς και ανθρώπινα ανοσοκύτταρα, όπως εξήγησε στο πρακτορείο Reuters η Μαρία Ρεσίνιο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας στο Μιλάνο, η οποία συμμετείχε στη μελέτη. «Είδαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα βακτήρια της σαλμονέλας οδηγούσαν στην εξολόθρευση του καρκίνου» σημείωσε η ερευνήτρια και προσέθεσε ότι η ομάδα αναμένει έγκριση για να δοκιμάσει τη νέα μέθοδο σε ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της μελέτης χρησιμοποιήθηκε μια μορφή των βακτηρίων της σαλμονέλας η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα βακτήρια καθιστούν τα καρκινικά κύτταρα ορατά από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια στέλνει τα κατάλληλα κύτταρα για την εξόντωσή τους.

Στα πολύ πρώιμα στάδια του καρκίνου κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία κάνουν «περιπολίες» αναγνωρίζουν συνήθως τα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή βασίζεται σε μια πρωτεΐνη, την κονεξίνη 43, η οποία δημιουργεί μικροσκοπικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ κυττάρων διαφορετικών τύπων. Τμήματα πρωτεϊνών των όγκων που ονομάζονται πεπτίδια δραπετεύουν μέσω αυτών των καναλιών και εισέρχονται στα ανοσοκύτταρα λειτουργώντας ως «κόκκινο πανί». Ετσι προκαλείται ανοσολογική απόκριση στον καρκίνο. Οσο όμως τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται μπορούν να γίνουν «αόρατα» στα ανοσοκύτταρα, αφού δεν παράγεται αρκετή κονεξίνη 43 για να δοθεί στο ανοσοποιητικό σύστημα το μήνυμα ύπαρξης του εχθρού.

Στη νέα μελέτη οι ειδικοί επικεντρώθηκαν σε μια πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα. Είδαν ότι η εισαγωγή βακτηρίων της σαλμονέλας σε ποντίκια με καρκίνο καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος αύξησε την παραγωγή κονεξίνης 43 στα καρκινικά κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δημιουργήθηκαν νέα κανάλια επικοινωνίας, με αποτέλεσμα τα ανοσοκύτταρα να λάβουν το μήνυμα εξόντωσης των καρκινικών κυττάρων.

Η τεχνική προστάτευσε επίσης ποντίκια από μεταστάσεις του καρκίνου, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τη δρα Ρεσίνιο, δείχνει τον δρόμο προληπτικών στρατηγικών ενάντια στη νόσο με χρήση εμβολίων. Η ερευνήτρια προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε διαφορετικές μορφές καρκίνου.