Το τέλος μίας οδύσσειας στο διάστημα

Στη Γη έφτασε το Χαγιαμπούσα με τα πρώτα δείγματα από αστεροειδή

Επέστρεψε στη Γη μετά από περιπετειώδες ταξίδι επτά ετών το ιαπωνικό διαστημικό όχημα Χαγιαμπούσα το οποίο εξερεύνησε έναν μικρό αστεροειδή και μετέφερε, αν όλα πήγαν καλά, μικρό δείγμα από σκόνη και πέτρες.

Στη Γη έφτασε το Χαγιαμπούσα με τα πρώτα δείγματα από αστεροειδή | tovima.gr

Επέστρεψε στη Γη μετά από περιπετειώδες ταξίδι επτά ετών το ιαπωνικό διαστημικό όχημα Χαγιαμπούσα το οποίο εξερεύνησε έναν μικρό αστεροειδή και μετέφερε, αν όλα πήγαν καλά, δείγμα από σκόνη και πέτρες.

Το μητρικό σκάφος κάηκε μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης κάπου στο Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως είχε σχεδιαστεί μία μικρή κάψουλα απελευθερώθηκε τρεις ώρες πριν από την επάνοδο μέσα στην οποία υπάρχουν δείγματα –ελάχιστα γραμμάρια στην καλύτερη περίπτωση– του αστεροειδή Ιτοκάουα τον οποίο εξερεύνησε το Χαγιαμπούσα («γεράκι» στα ιαπωνικά).

Η κάψουλα κατέπεσε με αλεξίπτωτο σε ερημική περιοχή στην Αυστραλία γύρω στις πέντε το απόγευμα (ώρα Ελλάδος, αργά το βράδυ στην Αυστραλία). Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το ραδιόφαρο της κάψουλας και θα την ανασύρουν μόλις ξημερώσει. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε εργαστήριο στην Ιαπωνία όπου θα εξεταστούν τα δείγματα.

Θα περάσουν εβδομάδες πριν γίνει γνωστό αν η κάψουλα όντως περιέχει δείγματα από πετρώματα ή σκόνη από τον αστεροειδή.

Το Χαγιαμπούσα ξεκίνησε το ταξίδι του το 2003 και δύο χρόνια αργότερα έφτασε στον Ιτοκάουα και τον εξερεύνησε για αρκετές εβδομάδες.

Η αποστολή είχε να αντιμετωπίσει πλήθος τεχνικά προβλήματα στους κινητήρες και στην επικοινωνία με τη Γη που καθυστέρησαν την επιστροφή του για τρία χρόνια. Ωστόσο, οι Ιάπωνες μηχανικοί κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα προβλήματα που απειλούσαν την αποστολή με αποτυχία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk